Mr.Sale

 

 

Címlapos Friss

Tarkopasz

Taroljuk le a fákat, virágokat, bokrokat. Taroljunk le mindenkit, aki más, mást akar. Legyünk egyformák, gyűlöljünk mindenkit, szeressük a királyt. Féljünk és rettegjünk mindentől, ami más mint mi, aki mást akar, aki máshogyan beszél, ír, gondolkodik. Egyáltalán: gondolkodik.

 

Tarkopasz

 

Ismerjük jól őket már a kilencvenes évekből, bár akkoriban még csak a marginalizált rétegkultúra-jellegüket megillető és megvető angol kifejezés dukált nekik. Bomberjakó, martensz bakancs. Verekedés a cigányokkal a diszkó után. Aztán jött Trianon meg a Régi mániám/tankkal végigmenni Románián. Aztán a Magyar Gárda, meg a betyárok. Becsületnap. Gojmotorosok. Fradika és a többiek. Mostanra már csak kapkodjuk a fejünket. Hatalomgyakorlási eszköz lett belőlük. Ott teremnek mindenhol, ahová a törvényes erőszakszervezetek keze még nem ér el. Akit a bíróság, adóhatóság vagy rendőrség eszközeivel nem lehet befenyíteni, jobb belátásra téríteni. Akkor jönnek ők, a verőlegények. A főnöknek lenne egy visszautasíthatatlan ajánlata. Érted öcsém? Mii? Befogod!?

Nem a törvények felett állnak ők, hanem mellette. Ahol a törvény nem elég, ott kiegészítik azt, a jogalkotó szándékainak megfelelően. Így teljesedik ki a jogállam magyar módra.

A legfőbb gond az velük, hogy nem valamiért, hanem kizárólag valami ellen mozgósíthatók. A szocik és ballibsik. A biboldók és Soros. A Soros pénzelte norvégok. A bibsinorvégok pénzelte, migránssímogató bölcsészbuzik. A ligetvédők. Mindenki, aki más, mást akar, mást mond.

Magasabb szempontra egyre szoktak hivatkozni, vagy látszatra ez mozgatja őket. Leginkább valami árvalányhajas, Nagy-Magyarország matricás trianonanizálásban kimerülő országféltés: a haza nem eladó, főleg nem zsidóknak. Ezt jó három sör után hajtogatni, de ha főnök azt mondja, akkor vissza is tudunk venni. A lényeg, hogy

a dolgok jó irányba mennek, a stadionok épülnek, egyre több mercit gyártunk és végre Horthy palotáját is helyreállítják.

Félreértés ne essék: a kopasz is csak ember. Van családja, akiről gondoskodnia kell, vannak barátai, vannak érzései. Együttérezni azonban a másikkal, a mással, aki zsidó, cigány, vagy buzi vagy másként gondolkodik, vagy szidja a kormányt és/vagy a Jobbikot, nem tud, képtelen rá. Ezért játszható ki újra és újra. Használható anyag, gyúrható alakítható, ráadásul gondozást alig igényel és az első hívó szóra mindig ott terem, ahol kell.

Hogy neki ez miért jó? Mert

ez a legkönnyebb út, tanulni nem kell hozzá, legfeljebb felejteni.

Elfelejteni emberül létezni. Mondhatnám az is, hogy vegetálni, de ezzel talán túlságosan megsérteném a növényeket. Mert éppen erről van szó: egy növény, egy fa a megfelelő körülmények között nem tud nem kiteljesedni, teljesen növénymódra létezni: rügyeket hajtani, kivirágozni, gyümölcsöt teremni és árnyékot adni, amivel mások hasznára van, önzetlenül. Élni és éltetni.

Az ember az más. Ő szabadon dönt, embervoltát a tökéletesedésre, a mások hasznára, örömére és gyönyörűségére való létezésre vagy a befeléforduló, önemésztő és önmagát leépítő gyűlölködésre használja fel. A kiteljesedés nyilván csak egy ideális cél lehet, ami felé törekedni azonban talán nem hiábavaló, legalábbis a párezer éves kulturális tapasztalat ezt mutatja. Embervoltunk mindenképpen nagy terhet rak mindannyiunk vállára, de ez még nem ment fel senkit az alól, hogy éljen a létéből fakadó kötelességeivel. Pozítiv társadalmi hatása mindenesetre annak van, ha minél többen használják ki emberi voltukban szunnyadó lehetőségeiket. Egymás hasznára. 

Így lehet egy egész ország is virágzó, gazdag, erős, és sokféle.

Lelkiekben és anyagiakban virágzó, erős és sokféle egyének sokaságából.

 

Ahogyan azonban nem lehet, az éppen a tarkopasz mentalitás terjedése. Taroljuk le a fákat, virágokat, bokrokat. Taroljunk le mindenkit, aki más, mást akar. Legyünk egyformák, gyűlöljünk mindenkit, szeressük a királyt. Féljünk és rettegjünk mindentől, ami más mint mi, aki mást akar, aki máshogyan beszél, ír, gondolkodik. Egyáltalán: gondolkodik.

Ember.

Érted?


LIGET a DRÓTon

Kik azok a Ligetvédők? Mit akarnak? Miért veszélyesek? Miért félelmetesek? A leleplező videóból kiderül. Ők a Ligetvédők + VIDEÓ

A térség legnagyobb kulturális beruházása várható a Városligetben: a projekt részeként új épületekkel és a meglévők felújításával kiépül a múzeum negyed, a zöldfelület aránya nőni fog – állítja a projektért felelős állami tulajdonú Városliget Zrt. Civilek azonban tiltakoznak: a Kertem helyén a Magyar Zene Háza lesz, 200 fát kivágnak, a Ligetet agyon fogják nyomni az monstrumok és a turisták. Bardóczi Sándor, tájépítésszel sétáltunk a Városligetben. Kresalek Dávid és az INTROblog videója a DRÓTon. Mi lesz veled Városliget? + VIDEÓ (2015 szeptember 27.)

A Városliget tervezett átalakítása, a Dürer Kert és Kertem térképről való leradírozása, a Királydomb, a Pecsa és a híres bolhapiac eltüntetése adta a szomorú apropóját Nagy Márta Júlia és Lesi Zoltán felolvasóestjének. A közös fellépést régóta tervezték – többször olvastak már fel együtt korábban is, az újabb alkalomhoz pedig már csak egy különleges helyet kellett találni – a választás a Liget Projekt néven hírhedtté vált terv részeként halálra ítélt Kertemre esett. Szarka Károly őszi, mélabús helyszíni beszámolója a Városligetből a DRÓTon. Reménytelenül, lassan, tűnődve... költészettel a Városligetért (2015 szeptember 29.)


VIDEÓ a 2016 június 6-ai eseményekről:

Szerda este tüntetés volt a Városliget védelmében, miután napközben a Rendőrség és a Liget Budapest biztonsági őrei kiürítették a Ligetvédők táborát. A békésen induló tüntetésen kisebb dulakodások is történtek, a kormányzati kopaszok megint hamar elvesztették türelmüket. Több embert meg akartak ütni, egy békés tiltakozót arcon vertek. A Rendőrség több embert, köztük egy vak férfit emelt ki a tömegből. - Illés: a fák védői az erkölcsi győztesek – a kopaszok agya újra eldurrant (videó) /ÁTLÁTSZÓ/


 

 
  • ligetvédők
  • kopaszok
  • emberiség
  • Városliget
  • DRÓTfröccs