Demeter Szilárd nem tartotta tisztességesnek...

Demeter Szilárd nem tartotta tisztességesnek...

2018. 01. 17., sze - 10:17
0 hozzászólás

Mint emlékezetes rákérdeztünk Demeter Szilárdnál, hogy van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között? Ő azt válaszolta, hogy valóban van informális köze hozzá. De erre nézvést exkluzív interjút ígért az Átlátszó Erdélynek, tehát amíg az nem jelenik meg, nem tartotta tisztességesnek bármit is mondani. Most megjelent. Az interjút megígértük, hogy szemlézzük, íme.

Demeter Szilárd nem tartotta tisztességesnek...

Tavaly nagyjából 550 milliót, idén már 1,4 milliárdot kapott az állami írópalántázó. Demeter Szilárd - az utóbbi időben leginkább reflektorfénybe került erdélyi író, filozófus - lett a KMTG által gründolt Előretolt Helyőrség című, 260.000 példányban - így a legnagyobb példányszámban nyomtatásban megjelenő - magyar irodalmi lap újdonsült főszerkesztője.

Rákérdeztünk Demeter Szilárdnál arra is, hogy van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között? Ő azt válaszolta, hogy valóban van informális köze hozzá:

(...)

DRÓT: A legnagyobb és legrégebbi és a legtöbb tagot felsorakoztató magyar írókkal és irodalommal foglalkozó szövetség, a Magyar Írószövetség mindösszesen 50 millió forintot kapott az éves működésre (ugyanebben a 2017 december 27-i Magyar Közlönyben olvashatjuk), amikor az Előretolt helyőrség 1 milliárd 400 milliót, míg az eddig sokak számára az ismeretlenség homályába burkolózó Erdélyi Médiatér Egyesület 1 milliárd 450 milliót.  Mire pályázott a KMTG és az EME, hogy ilyen sokat kaptak? Milyen pályázat volt ez?  Mit kell ezért az összegért letenni az asztalra?

DEMETER SZILÁRD: Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy a KMTG nevében nyilatkozzam. Ugyanígy az Erdélyi Magyar Médiatér nevében sem tudok nyilatkozni.

 

DRÓT: Van-e és ha igen milyen összefüggés-összekapcsolódás az Előretolt Helyőrség (KMTG) és az Erdélyi Médiatér Egyesület között?

A kép eltávolítva.DEMETER SZILÁRD: A kettő az én személyemben ér össze, de ezen kívül az égvilágán semmi közük egymáshoz. A KMTG egy magyarországi állami cég, ahová én egyéni vállalkozóként, számla ellenében bedolgozom.Az Erdélyi Médiatér Egyesület egy erdélyi civil szervezet, amely az erdélyi médiatér alakítását stb. tűzte ki célul. Valóban van informális közöm hozzá. De erre nézvést exkluzív interjút ígértem az Átlátszó Erdélynek, tehát amíg az nem jelenik meg, nem tartom tisztességesnek bármit is mondani.

(...) A DRÓTon megejelent teljes interjúnkat itt olvashatjátok.

Az Átlátszó Erdélytől Sipos Zoltán tette fel a kérdéseket, az interjúban szó van arról:

– hogyan lobbizta ki Demeter Szilárd az Erdélyi Médiatér Egyesület számára az 1,45 milliárdos támogatást;
– milyen szerepet szán a kiadó a Főtér.ro-nak;
– mi van most a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-vel, valamint a Prima Press Kft-vel, ahova átvittek több száz alkalmazottat;
– az is felsejlik, hogy mire költi majd az egyesület ezt a 4,5 millió eurónyi közpénzt.

...összeségében, még az is kiderült, hogy mit ért Demeter Szilárd azalatt, hogy valamihez "informális köze van".

Az Átlátszó Erdély interjúja itt ovlasható:

„Lesz saját portálunk több is, vertikális is, horizontális is”.

Erre megy a másfél milliárdos sajtótámogatás Erdélyben.

Átlátszó Erdély.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓINKÉRT GÖRGESS LEJEBB

VITA 

AZ ÁLLAMI 

IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL

IDŐRENDBEN  

A DRÓTon

ORBÁN JÁNOS DÉNES

„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba". A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban 2015 január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellen, amely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 

 

2

„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?”

GABORJÁK ÁDÁM, JAK

Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

 

3

KRUSOVSZKY VS OJD

A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  - DÉNES kontra DÉNES - Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon

4

Fogadóóra - Hozzászólás Orbán János Dénes érveihez

NAGY GERGELY

„Országunk illiberális demokrácia, bármit is jelentsen ez, és a fogadóóra intézménye legfeljebb a kádári értelemben működik.” - Vita zajlik egy új, 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes (OJD) között. A vitához most az artPortal szerkesztője, a 0m2 és a Műértő munkatársa Nagy Gergely újságíró és író kívánt hozzászólni a DRÓTon, egy merőben más szempontot felvetve. -

5

Kis pénz kis irodalom?

KOLLÁR ÁRPÁD, FISZ

Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is „itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe”? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok.

6

Írópalánták, szevasztok!

KELE FODOR ÁKOS

Hatalmas és szövevényes vita bontakozott ki a DRÓTon (is) a 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán. Orbán János Dénes, Krusovszky Dénes, Gaborják Ádám (JAK), Nagy Gergely és Kollár Árpád (FISZ) után: Kele Fodor Ákos írását olvashatjátok arról, hogy vajon milyen is lehet az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának pedagógiai koncepciója?  -

7

PÁLYAKEZDŐ ÍRÓK NYILATKOZATA A SZAKMAISÁG VÉDELMÉBEN

FIATAL ÍRÓK

„Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket...” - az alábbi közleményt nem a József Attila Kör, nem a Fiatal Írók Szövetsége, hanem néhány tucat, még egymástól is független, fiatal író adta ki. Tanulságos. A felhívást az értintetteknek továbbítottuk, és most a DRÓTról ti is továbbadhatjátok. Vajon lesz-e ezután nyílt, személyes párbeszéd?  -

8

Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör és Szépírók Társasága 

„Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.”- Az elmúlt időszakban komoly vitákat generált a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. alapítása és elindulásával kapcsolatos hírek. Az ügy kapcsán a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága 2016. január 19-én közös levelet nyújtott be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részére. A levél teljes terjedelmében olvasható a DRÓTon is.

9

„Az Előretolt Helyőrség a legnagyobb hatású csoport a prérin...”

Sántha Attila, Előretolt Helyőrség, Erdély

Nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is elég nagy hullámokat vetett a 150 milliós tehetséggondozás híre. Íme Sántha Attila írása, aki tagja volt az Előretolt Helyőrség nevű irodalmi csoportosulásnak, 2002–2005 között pedig az Erdélyi Magyar Írók Ligáját (E-MIL) vezette. -

10

A költő, a pénz, no meg a hatalom - A Kárpát-medencei Orbán János Dénes esete a lázadással és a szolgalelkűséggel

Bodnár Zoltán

„...ez nem csak a fiatal írónemzedék számára etikai kérdés, ez nem csak az ő ügyük és felelősségük, hanem mindannyiunk közös ügye.” - a 150 milliós állami tehetséggondozás eddig szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalja össze és nem csak kemény kritikát fogalmaz meg, hanem megoldási javaslatot is tesz. -

11

A mentor, a palánta és a lóvé

Orbán János Dénes

„Azt szeretném mondani: Bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfejű.” - A 150 milliós állami tehetséggondozás eddigi szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalta össze, amire most Orbán János Dénes válaszol.

12

Krusovszky Dénes vs Orbán János Dénes: Átvilágítás

Orbán János Dénes megkérte Krusovszky Dénest, hogy tegye fel neki újra a kérdéseit, majd pedig válaszolt rá. Most a DRÓTon olvashatjátok a teljes beszélgetést, a két Dénes, a két költő vitájának második fordulóját a 150 milliós tehetségkutatásról, melyben szinte minden apró részletre kitérnek. 

13

Borbély András: Az irodalom repolitizálása – udvari, fogyasztói és utópikus irodalom 

„Az egyik probléma szerintem az, hogy a jelenlegi is egy kontraszelektív és elitista, ha tetszik: udvari modell, s az eddigi struktúra sem volt politikailag feddhetetlen. - az Új Nautilus főszerkesztőjének, az erdélyi Borbély Andrásnak esszéjét olvashatjátok a DRÓTon, melyben a szerző merőben más szemszögből vizsgálja az irodalom, az író- és költőképzés, irodalmi művek létrehozásának állami, vagy éppen magán mecenetúrját.

14

Mihálycsa Erika: A kis kertészlegény - Szappanoperett

Kormánypártira is megrímelek, / Ezt csináljátok utánam, slammerek!” Mihálycsa Erika - a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, műfordító - küldött egy kis bohózatot, amely az Orbán János Dénes tehetséggondozó Káeftéje körüli, részben a DRÓTon is zajlott, vitához kapcsolódik.

 

15

Vita a tehetséggondozásról + DRÓT ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ

Az irodalmi életet felkavarta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft létrejötte. Annak körülményei szerteágazó, többkörös vitát szültek. A Fiatal Írók Közleményének aláírói nyílt vitára hívta a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A vita Budapesten, az ELTÉn zajlott, március 4-én. Videónkban a közel három órás, parázs vitából megpróbáltuk a legfontosabb pillanatokat kiemelni.

A kép eltávolítva.

 

16

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első pályázatának nyertesei

A sajtóközleményben olvasható a mentorok és a pályakezdők teljes névsora. 

 

17

Nyomdafesték - Pion István, R. Kiss Kornélia és WST beszélgetése a Lánchíd Rádióban + AUDIO

Merő kalandvágyból vagy patriotizmusból maradjunk Magyarországon? Mi a helyzet a kortárs magyar irodalom támogatásaival? Mi van a Kárpát Medencei Tehetséggondozó Kft-vel és a Magyar Művészeti Akadémiával? Miért lenne fontos, hogy normális közbeszéd alakuljon ki az irodalomról és életről? Pion István beszélgetett a Lánchíd Rádióban R. Kiss Kornéliával és Weiner Sennyey Tiborral - lapunk főszerkesztőjével - ezekről a kérdésekről, amit ezen a linken visszahallgathattok.

 

18

400 millió az OJD vezette KMTGnek 2017-ben

Az Orbán János Dénes vezette íróakadémia 2016-os létrejötte és 150 milliós állami támogatása az egyik legnagyobb vitát váltotta ki a kortárs magyar irodalom résztvevői között az elmúlt évben. 2017-ben 400 millióból gazdálkodhatnak. Részletek és kapcsolódó előzmények a DRÓTon.

 

19

A József Attila Kör TÁMOGATJA a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. programját

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára. - írják a JAK közleményében. A teljes közleményt és az előzményeket itt olvashatjátok a DRÓTon.

 

20

Szemléletváltásra volna szükség... – Interjú Pion Istvánnal

...mert ha ez így megy tovább, akkor a magyar irodalom, amelyben egyre inkább magányos emberek vannak társak és közösség nélkül, ellehetetlenül. – Pion Istvánnal beszélgettünk a „Kezdjük el kicsiben! – demonstráció a kortárs magyar irodalomért” demonstráció szervezőjével és a petíció kezdeményezőjével.

A kép eltávolítva.

21

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Fiatal íróknak, költőknek

A Független Mentorhálózat megalakulása (2017)

A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen követik egy fiatal tehetség irodalmi munkáját, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációval segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február 8-án közlik döntésüket a pályázókkal.

22

Felröhögünk a dolgok állásán a Független Mentorhálózat estje Szegeden

Van-e szabad és független, kortárs magyar irodalom? Erre a kérdésre is választ kapunk a szegedi Grand Caféban, 2018. 02. 15-én, ahol bemutatkozik az országos Független Mentorhálózat szegedi ágazata. A Független Mentorhálózat 2016-ben jött létre válaszul a magyar kormány által „mozgósított” íróakadámiára, a KMTGre.  A DRÓTon részletek olvashattok az estről és a kapcsolódó írásainkat, videóinkat, korábbi vitáinkat is megtaláljátok, amelyből - ha esetleg nem tudnátok - kiderül, hogy miről van szó.

 

23

És még mielőtt visszakérdeznél

::  interjú Demeter Szilárddal, Magyarország legnagyobb példányszámú irodalmi magazinjának főszerkesztőjével

Tavaly nagyjából 550 milliót, idén már 1,4 milliárdot kapott az állami írópalántázó. Demeter Szilárd - az utóbbi időben leginkább reflektorfénybe került erdélyi író, filozófus - lett a KMTG által gründolt Előretolt Helyőrség című, 260.000 példányban - így a legnagyobb példányszámban nyomtatásban megjelenő - magyar irodalmi lap újdonsült főszerkesztője. Megkerestük Demeter Szilárdot, hogy megkérdezzük, hogy ki ő, honnan jött, mi a véleménye a kortárs irodalomról, politikáról, és hogy mire kell és hogy elég lesz-e ez a pénz?