Mi az a slam? + VIDEÓ (18+)

Mi az a slam? + VIDEÓ (18+)

2017. 08. 03., cs - 11:49
0 hozzászólás

Szabó Eszter szókimondó (18+) videóblogját láthatjátok a DRÓTon az STB - I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi táborról, amelyben sok tehetséges fiatal slammer mellett feltűnik Színész Bob, Pion István, Závada Péter, Süveg Márk Saiid és sokan mások. Betekinthetünk a különböző műhelyek munkájába is, sőt megtudjuk milyen amikor szanaszét szedik a szervezőket.

A kép eltávolítva.

 

KAPCSOLÓDÓK

Apja lánya - Kemény Zsófi interjú

Transzgenerációs irodalom? /1

Ha a slam poetry-t is az irodalmi tevékenység kalapja alá vesszük, akkor ott viszont nem számított. Vagyis gyerekkorom óta ismertem ugyan Simon Mártont, de amikor jelentkeztem a slam-szemináriumára a szigligeti JAK-táborban, akkor nem az ismeretség alapján vett fel, hanem mert befizettem a tábori részvételi díjat. A slam-versenyeken pedig egyáltalán nem számít, hogy kinek vagy a gyereke. 

 

Szerencsés gyerek voltam - Závada Péter interjú

Transzgenerációs irodalom? /2.

Három költőnek tettem fel ugyanazokat a kérdéseket, hogy kiderüljön számít-e és ha igen, miként, hogyha az ember eleve olyan családba születik, ahol már az apa vagy az anya író-költő? A három költő Lackfi János, Závada Péter és Kemény Zsófi. Závada Péter válaszolt Kemény Zsófi után kérdéseimre. Válaszain keresztül jobban megismerjük a fiatal költőt, családi-gyermekkori hátterét, Akkezdet Phiainak sikeres rapperét.

 

JAK-pörkölt, nokedli nélkül 

Pion István és Csider István Zoltán vezette slaminárium jelzi a másik témát, amelyben a legfiatalabb korosztály jeleskedik: ez a slam poetry. Akár a magyar, akár a lengyel, a cseh, a szlovák költőket, akár Színész Bob Slamkölykök csapatát nézzük, látszik, hogy ez a műfaj a lehető legalkalmasabb arra, hogy invitáló belépő legyen egy olyan világba, melytől az irodalomórák ma már inkább elriasztanak. Szóbeliségéből adódóan közvetlenebbül indít párbeszédet ember és ember között, mint az írott költészet a papír és a tinta plusz közvetítőjével. A slam poetryben lévő előadóművészet, irodalmi háttér és társadalomkritika pedig elég bátorságot adhat az írott költészet felé való továbblépéshez, legyen valaki ácslegény, közgazdász vagy szerkesztő. Visszajelzést is könnyebben adnak egymásnak, ami a poharazgatás közbeni párbeszéd mellett az irodalmat mindig éltette.