Szegeden, Pécsett és Budapesten is Független Mentorhálózat estek

Szegeden, Pécsett és Budapesten is Független Mentorhálózat estek

2018. 02. 12., h - 08:00
0 hozzászólás

Két másik városban is megrendezi a Független Mentorhálózat február 15-ei estjét, így Szeged után Pécsett és Budapesten is megpróbálják megválaszolni a kérdést, hogy van-e szabad és független, kortárs magyar irodalom?

Részletek, mentorok és mentoráltak, időpontok, pontos helyszínek, facebook események, kapcsolódó írások a DRÓTon.

 

Független Mentorhálózat estek

szerte az országban:

(Kapcsolódó írásaink és videóink lásd lejebb.)

 

SZEGED

FELOLVASNAK:

Balogh Gyula, Halász Rita, Klajkó Dániel, Kormányos Ákos, Komán Zsombor, László Liza, Lengyel Zoltán, Vajsenbek Péter, Veszprémi Szilveszter és Szántai Márk.

BESZÉLGETŐTÁRSAK:

Bencsik Orsolya, Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, Orcsik Roland, Zilahi Anna és Weiner Sennyey Tibor.

AZ EST ZÁRÓAKKORDJA: a horvát TÚS NUA zenekar adja az ördögök alá a parkettakoptató muzsikát. 

IDŐPONT:

2018. február  15, csütörtök, 18:00.
HELYSZÍN:

Szeged, Grand Café, Szeged, Deák Ferenc u. 18, 6720
FACEBOOK ESEMÉNY

 

PÉCS

FELOLVASNAK:

Bordás Máté (mentor: Mohácsi Balázs), Drenyovszki Andrea (mentor: Lapis József), Harag Anita (mentor: Szolláth Dávid), Maier Péter (mentor: Mohácsi Balázs), Melhardt Gergő (mentor: Szolláth Dávid), Puskás Panni (mentor: Kiss Tibor Noé), Szeder Réka (mentor: Horváth Viktor), Szili Hanna (mentor: Kiss Tibor Noé)

TERVEZETT PROGRAM:

18:00 A Független Mentorhálózat rövid bemutatása (Havasréti József)
18:10 Bemutatkozás, felolvasások
19:20 Rövid szünet
19:30 Kötetlen beszélgetés a Független Mentorhálózat céljairól, eredményeiről, a közös munka tanulságairól a mentorok és a mentoráltak részvételével

IDŐPONT:

2018. február  15, csütörtök, 18:00.
HELYSZÍN:

Bazár söröző, pinceszint (Pécs, Széchenyi tér 17.)
FACEBOOK ESEMÉNY

 

BUDAPEST

Az est két panelban zajlik:

1. Mentor-mentorált bemutatkozás
Szereplők: Peer Krisztián, Miklya Csanád, Szegedi Fanni, Nemes Z. Márió, Imre Ábris, Pintér Kitti, Potozky László, Bíró Zsombor Aurél

2. Kerekasztal-beszélgetés tehetséggondozásról, függetlenségről és kultúrpolitikáról
Szereplők: Simon Márton, Fehér Renátó, Csutak Gabi

Az est moderátora: Gács Anna

IDŐPONT:

2018. február  15, csütörtök, 18:00.
HELYSZÍN:

Magvető Café, Dohány u. 13, Budapest, 1074
FACEBOOK ESEMÉNY

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓINKÉRT GÖRGESS LEJEBB

A Független Mentorhálózat 2017 januárjában jött létre válaszul a jelenlegi magyar kormány által „mozgósított” íróakadémiára.:

Csatlakozva Ijjas Tamás kezdeményezéséhez, és tiltakozva a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. központosított és államilag helyzetbe hozott működése ellen, független tehetséggondozó mentorhálózatot hirdettünk. A résztvevő mentorok vállalták, hogy egy évig ingyen követik egy vagy több fiatal tehetség irodalmi munkáját, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációval segítik a további fejlődést. A mentorált elsősorban 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő. A letelt egy év után bemutatkoznak a Független Mentorhálózat szegedi szerzői.

Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárulhatunk a fiatal tehetségek kibontakozásához, és egyúttal rá tudunk mutatni a kortárs irodalom politikailag és gazdaságilag is kiszolgáltatott helyzetére.

Független Mentorhálózat a Facebookon itt érhető el.

 

VITA 

AZ ÁLLAMI 

IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL

IDŐRENDBEN  

A DRÓTon

ORBÁN JÁNOS DÉNES

„Nagy port vert fel a hír, amely szerint az állam 150 milliós tőkével kft.-t alapít irodalmi tehetséggondozás céljából, a pályakezdő szépírók segítésére, „bevezetésükre a szépirodalomba". A Népszabadság az érintettől megtudta, hogy a kezdeményezés ötletgazdája Orbán János Dénes költő, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz majd.” - írta meg Vári György a Népszabadságban 2015 január 13-án. A cikk hatására Krusovszky Dénes költő Facebook bejegyzésében kelt ki az Orbán János Dénes ellen, amely kapcsán megkérdeztük Orbán János Dénest, hogy mit gondol az elmondottakról. 

 

2

„Honnan lett hirtelen a kortárs irodalomra ennyi pénz?”

GABORJÁK ÁDÁM, JAK

Orbán János Dénes után, aki a kezdeményezés ötletgazdája, és a Kft. irodalmi-szakmai vezetője lesz, Gaborják Ádám - a József Attila Kör elnökének kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

 

3

KRUSOVSZKY VS OJD

A DRÓT „fel nem tett kérdéseit” Krusovszky Dénes tette fel és Orbán János Dénes pedig válaszolt rájuk. Íme a két Dénes, a két költő vitája a 150 milliós tehetségkutatásról. A párbeszéd és a nyitottság reményében tesszük nyilvánossá a DRÓTon.  - DÉNES kontra DÉNES - Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes vitája a DRÓTon

4

Fogadóóra - Hozzászólás Orbán János Dénes érveihez

NAGY GERGELY

„Országunk illiberális demokrácia, bármit is jelentsen ez, és a fogadóóra intézménye legfeljebb a kádári értelemben működik.” - Vita zajlik egy új, 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán Krusovszky Dénes és Orbán János Dénes (OJD) között. A vitához most az artPortal szerkesztője, a 0m2 és a Műértő munkatársa Nagy Gergely újságíró és író kívánt hozzászólni a DRÓTon, egy merőben más szempontot felvetve. -

5

Kis pénz kis irodalom?

KOLLÁR ÁRPÁD, FISZ

Kollár Árpádnak - a Fiatal Írók Szövetsége elnökének - azt a három kérdést tettük fel, amit Gaborják Ádámnak - a József Attila Kör elnökének - is. Megkérdeztük, hogy mit gondol Krusovszky Dénes észrevételeiről a 150-millós támogatással kapcsolatban? Szerinte is „itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe”? Továbbá, hogy tervez-e valamit ezzel kapcsolatban a szervezet, amit vezet? Válaszát a DRÓTon olvashatjátok.

6

Írópalánták, szevasztok!

KELE FODOR ÁKOS

Hatalmas és szövevényes vita bontakozott ki a DRÓTon (is) a 150 milliós állami irodalmi projekt létrehozása kapcsán. Orbán János Dénes, Krusovszky Dénes, Gaborják Ádám (JAK), Nagy Gergely és Kollár Árpád (FISZ) után: Kele Fodor Ákos írását olvashatjátok arról, hogy vajon milyen is lehet az Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának pedagógiai koncepciója?  -

7

PÁLYAKEZDŐ ÍRÓK NYILATKOZATA A SZAKMAISÁG VÉDELMÉBEN

FIATAL ÍRÓK

„Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket...” - az alábbi közleményt nem a József Attila Kör, nem a Fiatal Írók Szövetsége, hanem néhány tucat, még egymástól is független, fiatal író adta ki. Tanulságos. A felhívást az értintetteknek továbbítottuk, és most a DRÓTról ti is továbbadhatjátok. Vajon lesz-e ezután nyílt, személyes párbeszéd?  -

8

Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör és Szépírók Társasága 

„Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.”- Az elmúlt időszakban komoly vitákat generált a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. alapítása és elindulásával kapcsolatos hírek. Az ügy kapcsán a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága 2016. január 19-én közös levelet nyújtott be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter részére. A levél teljes terjedelmében olvasható a DRÓTon is.

9

„Az Előretolt Helyőrség a legnagyobb hatású csoport a prérin...”

Sántha Attila, Előretolt Helyőrség, Erdély

Nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is elég nagy hullámokat vetett a 150 milliós tehetséggondozás híre. Íme Sántha Attila írása, aki tagja volt az Előretolt Helyőrség nevű irodalmi csoportosulásnak, 2002–2005 között pedig az Erdélyi Magyar Írók Ligáját (E-MIL) vezette. -

10

A költő, a pénz, no meg a hatalom - A Kárpát-medencei Orbán János Dénes esete a lázadással és a szolgalelkűséggel

Bodnár Zoltán

„...ez nem csak a fiatal írónemzedék számára etikai kérdés, ez nem csak az ő ügyük és felelősségük, hanem mindannyiunk közös ügye.” - a 150 milliós állami tehetséggondozás eddig szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalja össze és nem csak kemény kritikát fogalmaz meg, hanem megoldási javaslatot is tesz. -

11

A mentor, a palánta és a lóvé

Orbán János Dénes

„Azt szeretném mondani: Bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfejű.” - A 150 milliós állami tehetséggondozás eddigi szövevényes vitáját Bodnár Zoltán foglalta össze, amire most Orbán János Dénes válaszol.

12

Krusovszky Dénes vs Orbán János Dénes: Átvilágítás

Orbán János Dénes megkérte Krusovszky Dénest, hogy tegye fel neki újra a kérdéseit, majd pedig válaszolt rá. Most a DRÓTon olvashatjátok a teljes beszélgetést, a két Dénes, a két költő vitájának második fordulóját a 150 milliós tehetségkutatásról, melyben szinte minden apró részletre kitérnek. 

13

Borbély András: Az irodalom repolitizálása – udvari, fogyasztói és utópikus irodalom 

„Az egyik probléma szerintem az, hogy a jelenlegi is egy kontraszelektív és elitista, ha tetszik: udvari modell, s az eddigi struktúra sem volt politikailag feddhetetlen. - az Új Nautilus főszerkesztőjének, az erdélyi Borbély Andrásnak esszéjét olvashatjátok a DRÓTon, melyben a szerző merőben más szemszögből vizsgálja az irodalom, az író- és költőképzés, irodalmi művek létrehozásának állami, vagy éppen magán mecenetúrját.

14

Mihálycsa Erika: A kis kertészlegény - Szappanoperett

Kormánypártira is megrímelek, / Ezt csináljátok utánam, slammerek!” Mihálycsa Erika - a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, műfordító - küldött egy kis bohózatot, amely az Orbán János Dénes tehetséggondozó Káeftéje körüli, részben a DRÓTon is zajlott, vitához kapcsolódik.

 

15

Vita a tehetséggondozásról + DRÓT ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ

Az irodalmi életet felkavarta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft létrejötte. Annak körülményei szerteágazó, többkörös vitát szültek. A Fiatal Írók Közleményének aláírói nyílt vitára hívta a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A vita Budapesten, az ELTÉn zajlott, március 4-én. Videónkban a közel három órás, parázs vitából megpróbáltuk a legfontosabb pillanatokat kiemelni.

A kép eltávolítva.

 

16

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első pályázatának nyertesei

A sajtóközleményben olvasható a mentorok és a pályakezdők teljes névsora. 

 

17

Nyomdafesték - Pion István, R. Kiss Kornélia és WST beszélgetése a Lánchíd Rádióban + AUDIO

Merő kalandvágyból vagy patriotizmusból maradjunk Magyarországon? Mi a helyzet a kortárs magyar irodalom támogatásaival? Mi van a Kárpát Medencei Tehetséggondozó Kft-vel és a Magyar Művészeti Akadémiával? Miért lenne fontos, hogy normális közbeszéd alakuljon ki az irodalomról és életről? Pion István beszélgetett a Lánchíd Rádióban R. Kiss Kornéliával és Weiner Sennyey Tiborral - lapunk főszerkesztőjével - ezekről a kérdésekről, amit ezen a linken visszahallgathattok.

 

18

400 millió az OJD vezette KMTGnek 2017-ben

Az Orbán János Dénes vezette íróakadémia 2016-os létrejötte és 150 milliós állami támogatása az egyik legnagyobb vitát váltotta ki a kortárs magyar irodalom résztvevői között az elmúlt évben. 2017-ben 400 millióból gazdálkodhatnak. Részletek és kapcsolódó előzmények a DRÓTon.

 

19

A József Attila Kör TÁMOGATJA a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. programját

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára. - írják a JAK közleményében. A teljes közleményt és az előzményeket itt olvashatjátok a DRÓTon.

 

20

Szemléletváltásra volna szükség... – Interjú Pion Istvánnal

...mert ha ez így megy tovább, akkor a magyar irodalom, amelyben egyre inkább magányos emberek vannak társak és közösség nélkül, ellehetetlenül. – Pion Istvánnal beszélgettünk a „Kezdjük el kicsiben! – demonstráció a kortárs magyar irodalomért” demonstráció szervezőjével és a petíció kezdeményezőjével.

A kép eltávolítva.

21

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - Fiatal íróknak, költőknek

A Független Mentorhálózat megalakulása (2017)

A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen követik egy fiatal tehetség irodalmi munkáját, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációval segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február 8-án közlik döntésüket a pályázókkal.

 

22

És még mielőtt visszakérdeznél

interjú Demeter Szilárddal, Magyarország legnagyobb példányszámú irodalmi magazinjának főszerkesztőjével

Tavaly nagyjából 550 milliót, idén már 1,4 milliárdot kapott az állami írópalántázó. Demeter Szilárd - az utóbbi időben leginkább reflektorfénybe került erdélyi író, filozófus - lett a KMTG által gründolt Előretolt Helyőrség című, 260.000 példányban - így a legnagyobb példányszámban nyomtatásban megjelenő - magyar irodalmi lap újdonsült főszerkesztője. Megkerestük Demeter Szilárdot, hogy megkérdezzük, hogy ki ő, honnan jött, mi a véleménye a kortárs irodalomról, politikáról, és hogy mire kell és hogy elég lesz-e ez a pénz?