Látható

Home office-ról korona idején
Home office-ról korona idején
DrótVlog – Schell Gergely és Suhajda Gábor
Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta szakértőként részt vett a 2015-ös migrációs krízis, önkéntesként pedig az elmúlt évtized árvizeinek kezelésében. Krízisszakértőként készít anyagokat a Drót számára.

 

Léna
Romhányi József verse kétféle értelmezésben: Lénától és Formanek Csabától
Talán maga Romhányi József is meglepődne, ha hallaná, hogy a verse mennyire másképp szólal meg egy kislány, illetve egy színész szájából. Formanek Csaba szuggesztív előadással, Léna pedig a megszokott bájával mutatja be egy gonosz idomár balul elsült történetét

 

Békés Zoltán fotója Pusztakamarásról
Kemény Zsigmond elveszett
Részlet Weiner Sennyey Tibor esszéjéből és Békés Zoltán fotói Pusztakamarásról
„Ahogy beérünk Pusztakamarásra már messziről észrevesszük a domb tetején álló romos kastély tornyát, kocsinkkal arra hajtunk. A Sütő-emlékház az egyik főutcán van, nem messze tőle a templomkertben magányos fehér márványoszlopon Kemény Zsigmond szomorú mellszobra árválkodik. Ahogy felérünk a…

Könyvbemutató
Rotterdami Erasmus könyvbemutató
Rotterdami Erasmus politikai írásaiból válogat Ledán M. István és Petneházi Gábor fordításában megjelent új kötet, amit az Írók Boltjában mutattak be. A könyvbemutató felvételét most megnézhetitek a DRÓTon.

Kultúra
Miért érdemes támogatni a kultúrát?
A kultúra nemzeti alap
Miért vettek részt fiatal művészek a tüntetésen? Miért fontos a művészet szabadsága? Miért érdemes támogatni a kultúrát? Fiatal művészekkel, színészekkel, rendezőkkel és diákokkal készítettünk interjút a 2019. december 9-ei tüntetés után.

Kisfilm Weöres Sándorról
Fantasztikus kisfilm került elő Weöres Sándorról
Weöres Sándor pécsi éveiről beszél a Pécsi Körzeti Stúdió 1979-es felvételén. A nagyon sok szempontból egyedülálló felvételt a Csorba Győző Könyvtár archívumának munkatársai töltötték fel.

Felolvasóest
Bárhol Európában
Terék Anna és Weiner Sennyey Tibor felolvasóestje
Három évvel ezelőtt kitalálta Anna és Tibor, hogy 2019-ben lesz egy közös verses felolvasóestjük, amelynek a címe „Bárhol Európában” lesz. Most meglátjuk hol vagyunk bárhol és az a bárhol Európában van-e még?

Bek Balla Mónika fotólabirintusa - interjú a Bor, mámor, Bénye fesztiválon
Bek Balla Mónika fotóművésszel beszélgettünk a Bor, mámor, Bénye fesztiválon. Az interjú előtt a kiállítás  megnyitóját olvashatjátok a DRÓTon.

Interjú
Varázslás Kiss Judit Ágnessel
Interjú a Bor, mámor, Bénye fesztiválon
Kiss Judit Ágnes a Bor, mámor, Bénye fesztiválon olvasott fel.

Tátrai mesék | A hegymászó naplója V.
A nap még ontja sugarait, de a völgyekben már árnyék honol.
Vainel Gergely Gyula fényképész-hegymászó naplójába olvashattok bele és kapcsolódó fotóit is láthatjátok a DRÓT sorozatában.
Ha tetszett a hegymászó naplója: add tovább.

Lanou klippremier a DRÓTon!
A Lanou love folk; egy zenei találkozás a folk, a pop és a világzene határán. Népzenei gyökerekkel rendelkező, dalközpontú felfedezőút, melyben nagy helyet kap az improvizáció is. Az együttes hangzásvilágát tagjainak különböző zenei háttere is színesíti (népzene, reggae, funk, rock). A zenekar 2018…

Vainel Gergely Gyula hegymászó kiállítása
Finisszázs - a hegymászó kiállításán
Vainel Gergely Gyula hegymászó fantasztikus fotókat készített túrái során. A hegymászásról, a fotózásról, az alkotásról és a hegyen megélt spirituális élményekről beszélget kiállításának záróeseményén az alkotóval Weiner Sennyey Tibor, a budapesti iF kávézóban, 2019 július 30-án este hattól. A…

Tájvédelem és művészet
Tájvédelem és művészet
Mit tehet a művészet a természetért? Miért fontos a tájvédelem? Miért „nemzeti” a nemzeti park?

Beszégletés
Beszégletés Kőrösi Csoma Sándorról
Beszégletés Kőrösi Csoma Sándorról, a buddhizmusról és a magyarságról
Mit keresett Csoma Keleten? Mit talált? Kik vagyunk mi magyarok?  A pócsmegyeri Malomban Az élet vendége c. film vetítése után Schramkó Péter beszélgetett Weiner Sennyey Tiborral - a Magyar Buddha c. könyv szerzőjével és Mákó Katóval, aki részt vett a Csoma-szoba építésében.

Drót
Vajon ki lehet az a Formanek Csaba?
Matematikusnak készült, de mentősnek állt, majd a színház lett legfőbb szenvedélye. De ki ő valójában? Formanek Csaba színész-rendezővel beszélgettünk a májusi DRÓTesten a MrSale Caféban. Videó a DRÓTon.

Gleccserek, gleccserek, mondjátok meg nekem…
Vainel Gergely Gyula fényképész-hegymászó naplójába olvashattok bele és kapcsolódó fotóit is láthatjátok a DRÓT új sorozatában. Ha tetszett a hegymászó naplója: add tovább.

Alchymia - Szepes Mária és Hamvas Béla barátságának története
Óriási érdeklődés mellett beszélgettek Szepes Mária és Hamvas Béla barátságának történetéről  a Városliget Caféban Juhász Anna vezetésével, Paulinyi Tamás és Weiner Sennyey Tibor. A rendezvényen Huszárik Kata színművész olvasott fel Hamvas Béla és Szepes Mária írásaiból, leveleiből és a Szepes…

Weöres Sándor és Hamvas Béla barátsága | videó+infók
A százhalombattai Hamvas Béla könyvtárban Hamvas Béla és Weöres Sándor barátságáról tartott előadást Weiner Sennyey Tibor. A folytatás Budapesten, április nyolcadikán lesz. Részletek a DRÓTon hamarosan, addig is megnézhetitek a százhalombattai előadásról készült felvételt és kapcsolódó anyagainkat…

A huszár hazatért
A Békássy Ferenc összes művét tartalmazó kötetet mutatta be a költő egykori otthonában, a zsennyei kastélyban Fűzfa Balázs - irodalomtörténész és Weiner Sennyey Tibor - a kötet szerkesztője.

Az újságírók szerepe és lehetőségei az illiberális rendszerekben
A Republikon Intézet és az Athenaeum Kiadó közös konferenciájának „Az újságírók szerepe és lehetőségei az illiberális rendszerekben” elnevezésű szekcióülésén jártunk. A kerekasztal beszélgetést nagy érdeklődés kísérte.

Beszégletés
A huszár hazatért
A Békássy Ferenc összes művét tartalmazó kötetet mutatta be a költő egykori otthonában, a zsennyei kastélyban Fűzfa Balázs - irodalomtörténész és Weiner Sennyey Tibor - a kötet szerkesztője. Köszöntőt mondott Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. A beszélgetés felvétele és…

Hamvas Bakony-esszében leírt útvonalán
Hamvas emléktúra a Bakonyban
Végig túráztunk Hamvas lábanyomán a Bakony-esszében leírt útvonalon, közben pedig különleges kalandokban volt részünk. Minden kiderül 15 perces kisfilmünkből. Ha tetszett: add tovább vagy járd végig te is.

Mi az a slam?
Mi az a slam?
Szabó Eszter szókimondó (18+) videóblogját láthatjátok a DRÓTon az STB - I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi táborról, amelyben sok tehetséges fiatal slammer mellett feltűnik Színész Bob, Pion István, Závada Péter, Süveg Márk Saiid és sokan mások.

Miért nem értjük önmagunkat? :: FILM ::
Jodorowsky, a chilei film- és színházrendező, író, költő, producer, vallásfilozófus és még sorolni lehetne – szóval igazi polihisztor, legújabb filmjében - a Végtelen költészetben - erre (is) válaszol. - Lévai Júlia írása a DRÓTon.

Sör, mámor, Terény + 2VIDEÓ
Héthatár Irodalmi Fesztivál címmel rendezik Nógrád gyönyörű dombjai közt, Terényben 2017 július 15-én azt az egész napos irodalmi, gasztro- és kulináris fesztivált, aminek részletes programját az alábbi két videón Erős Kinga - a fesztivál főszervezője ismertet..

Emlékest a Várkert Bazárban
Hamvas Béla 120
Emlékest a Várkert Bazárban
Ennyi embert együtt még irodalmi esten nem láttunk! 440 ember volt kíváncsi a 120 éve született Hamvas Béláról szóló beszélgetésre és az azt követő előadásra 2017 június 15-én a Várkert Bazárban. A beszélgetést Szőcs Géza nyitotta meg, majd Thiel Katalin - a filozófia professzora -, Müller Péter -…

Könyvhét noir
Könyvhét noir
Nagy M. Hedvig fotói a 88. Ünnepi Könyvhétről
Nagy M. Hedvig fekete-fehérben fotózta végig a 88. Ünnepi Könyvhetet. Képein írók és olvasók, könyvek és a tér.

Tóth Kinga videóinterjú
Az irodalom mindenre jó!
Tóth Kinga videóinterjú
Testképről, betegségről és egészségről, tabu témákról és a Holdvilágképűekről beszélt kameránk előtt Tóth Kinga, a fiatal magyar irodalom progresszív és tehetséges, többszörösen díjazott szerzője.

Anya csak egy volt + FOTÓK
Vajon milyenek voltak költőink és íróink régen édesanyjukkal? Weöres Sándor, Békássy Ferenc, József Attila, Hamvas Béla, Sütő András és Nagy László szerepel édesanyjukkal fotóinkon..

A hétköznapok derűje - Jim Jarmusch: Paterson
Jim Jarmusch Paterson című filmje az, amiben nem történik semmi, mégis minden benne van, amiről beszélni érdemes.