Élet

Formanek Csaba főz
Konyhasó 1. | Formanek Csaba rendező főz!!!
videó :)
Döbbenet! Formanek Csaba rendező otthon marad, sem színházba, sem kocsmába nem megy és főz!!! Vajon közben miken gondolkozik? Hogy éli meg az igazi közösségi ember és művész az egyedüllétet? Mit gondol a kialakult helyzetről?

Kössük össze biológiai szükségleteinket és magasabb szellemi…

Szegedi napló világjárvány idején 5.
Steam punk
Szegedi napló világjárvány idején 5.
Egy ideje már sokkal inkább az újmédia felületeiről összeszedett információkra építünk, mint saját tapasztalatainkra, sokkal inkább az újmédiában keringő elméleteket szajkózzuk, mintsem saját narratívát igyekeznénk alkotni a jelenségekre a számos csatornán összeszedhető információtömeg…

Péteri Tami és Greta Thunberg
Megtanuljuk a válságot válságként kezelni
A 14 éves Péteri Tami Greta Thunberg könyvéről
Egy hete önkéntes karanténban vagyunk családommal. A Föld durván gyógyítja önmagát, mert mi durván tettük tönkre.

Szegedi napló világjárvány idején 4.
A csillagos ég fölöttem
Szegedi napló világjárvány idején 4.
Képes-e szót fogadni a fogyasztó, aki megszokta, hogy minden áron érvényesíti a jogait, és megcselekszi, amit megkövetel a civilizáció, amelyben él; képes-e szót fogadni, amikor az élete értelme, hogy vásárol, szolgáltatást vesz igénybe, s bármi áron elűzi unalmát; képes-e szót fogadni, ha a…

Óvjuk egymást
Hordozók?
Avagy az idősekről és a velük való bánásmódról járvány idején
A jelenlegi vírus legfőképp az idősebbeket veszélyezteti, olvashatjuk mindenhol. Senki nem akarja megkockáztatni, hogy az Olaszországban látottak nálunk is megismétlődjenek, ezért fokozott óvatosságra szólítják fel a nyugdíjasokat. De mégis hogyan történik ez?

Karanténnapló
Purit sütök. Senecát olvasok
Karanténnapló Sevillából 3.
A napokban sokat gondolok nagyapámra, aki hat évet ült börtönben Ceausescu alatt, ennek nagyrészét abban a tudatban, hogy életfogytiglant kapott...

Hétvári Andrea és Szarka Fedor Guido
Erőt önthetnénk sokakba, hogy még így is lehet...
Hétvári Andrea és Szarka Fedor Guido nyilatkozata | Művészek járvány idején 4.
„Duplán is különös, hogy gondot okoz az átlagembernek néhány napra, hétre, hónapra lassítani, már most a bezártságtól szenvedünk. Egy krónikus ágyhoz kötött beteg évekig bezártságra van ítélve.”

Hétvári Andrea

„Az empátia nem kizárólag emberi tulajdonság, de mindenképpen nélkülözhetetlen a…

Szegedi napló világjárvány idején 3.
Szuperhősök
Szegedi napló világjárvány idején 3.
„A katona csatázott, a kancellár cselt szőtt – írja Ottlik Géza Történelem című tárcájában −; de amiről a történelemkönyv hallgat, mit csináltak az emberek?” Nos, ezúttal éppen ültek otthon, illetve ülniük kellett volna otthon, kinyúlt mackónadrágban, könyvvel a kezükben, vagy csak úgy, egy kicsit…

Szegedi napló világjárvány idején 2.
Posztmodern és járvány
Szegedi napló világjárvány idején 2.
Azért sem vagyok, s nem is lehetek ennyire naiv − hogy ott folytassam, ahol abbahagytam −, mert látom, miként reagálnak Európa-szerte az emberek a járvány miatti korlátozásokra. A túlnyomó többség egyedként viselkedik − mert hatalmas tévedés lenne a posztmodern nyugati embert individuumnak nevezni…

Karanténnapló Sevillából 2.
Tavasz van és csend és csőd és halál
Karanténnapló Sevillából 2.
Most tavasz van és csend és csőd és halál. Tudom, béna nyitás, de ezt mondta álmomban Tom Hanks.

 

Home office-ról korona idején
Home office-ról korona idején
DrótVlog – Schell Gergely és Suhajda Gábor
Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta szakértőként részt vett a 2015-ös migrációs krízis, önkéntesként pedig az elmúlt évtized árvizeinek kezelésében. Krízisszakértőként készít anyagokat a Drót számára.

 

A szegedi Mátyás tér 2020.03.18-án
Szegedi napló világjárvány idején 1.
Weiner Sennyey Tibi barátom keresett meg azzal, vezessek naplót a veszélyhelyzet idején. Soha életemben nem vezettem naplót. Ahogy világjárványból is ez az első, amiben részem van. Bizakodjunk, hogy egyben az utolsó is.

Karanténnapló Sevillából 1.
A szabad mozgás európai, mentális jólétünk egyik alapja
Karanténnapló Sevillából 1.
Hogy épelméjűségem a körülményekhez képest megőrizzem, rövid naplóbejegyzések formájában megosztom mi zajlik a hétköznapokban, de elsősorban a fejekben, amikor egy egész ország kijárási tilalom alatt van.

Napló járvány idején 1.
Napló járvány idején 1.
Sokan kérdezték tőlem, hogy én mit gondolok erről az egészről. Hát majd felteszek pár részletet a naplómból és látni fogjátok. Ne haragudjatok meg rám ezekért a személyes gondolatokért. De hát ez a naplóm. Lapunk főszerkesztőjének Weiner Sennyey Tibornak a naplójából olvashattok a DRÓTon.

Schell Gergely
Önmagunk megnyugtatásának szuperképessége
Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta szakértőként részt vett a 2015-ös migrációs krízis, önkéntesként pedig az elmúlt évtized árvizeinek kezelésében. Krízisszakértőként készít anyagokat a Drót számára.

 

KKDSZ demonstráció
A kultúra értékei romokban, a bérünk alatta
Üvöltő, fagyos szél fújt, amikor 2020. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, amikor Budapesten a Közgyűjteményi és Könyvtári Dolgozók Szakszervezetének demonstrációját tartották az Arany János és az Akadémia utca sarkán.
 

Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat
„Jobb híján itt szeretném elmondani, hogy nem veszem át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat.
Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene…

Ők lesznek a Térey-ösztöndíjasok
A Térey-ösztöndíj havi összege 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint. A Térey-ösztöndíjra javasolt 45 alkotó neve a DRÓTon is olvasható.

Hanyatló nyugat, kivirágzó kereszt?
Hanyatló nyugat, kivirágzó kereszt?
„Ez a kultúra, amely saját magát falja fel, ideológiák tömkelegével, hatalommal és digitális rabszolgasággal elkábítva, embervoltunkat a csontig és az ösztönig lecsupaszítva – nem lehet az én emberlétemnek a mentsvára és küzdelmemnek célja.”
Stenszky Cecília gondolatait a DRÓTon vitaindítónak és…

A bajba jutott gyerekekért: karácsonyfadíszek költőktől
Különösen veszélyeztetettek a határainkon túl élő magyar közösségek, ahol a magyarság már nem nagy tömbben, hanem szórványosan létezik. Az ott élő családokat és gyermekeiket nemcsak nemzeti identitásuk elvesztése fenyegeti, hanem a kisebbségi lét gyakori velejárójaként a rossz gazdasági helyzetből…

Erős Kinga
„Gyakorlatias vagyok!”
Interjú Erős Kingával
Milyen munkát végzett Erős Kinga az utóbbi években a Magyar Írószövetségben és miért akar most elnök lenni?Mik a tervei? Mit gondol Erős Kinga a Magyar Művészeti Akadémiáról, az Írószövetség és a többi írószervezet kapcsolatáról, a JAK megszűnéséről, a KMTG létrejöttéről, a PIM új igazgatójáról, az…

Az első tíz nap a száraz novemberből, avagy az értelmiség felelőssége
Letelt az első tíz nap a száraz novemberből.
    Gondolom nem csak én, hanem, akik velem együtt tartják az alkoholmentes hónapot nagyon érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk. Igaz, nem először vagyok programszerűen absztinens.

Sárkány(-tavi-gerinc) meglovaglása
„Attila és Bálint, két “Nebulóm”, külön-külön felkeresett: menjünk mászni. Egy szép téli nap a Magas-Tátra ormai közül kiválasztottuk azt, ami a fogunkra illett. Így kezdődött a Sárkány meglovaglása...”
Vainel Gergely Gyula fényképész-hegymászó naplójába olvashattok bele és kapcsolódó fotóit is…

Száraz november?
Micsoda hülyeség! Mi az, hogy ne igyunk? Száraz november? Száraz? Akkor édes borokat nem iszunk. Igyunk a száraz novemberre! Vagy mégse?

Peter Handke és Olga Tokarczuk írásai
A lengyel Olga Tokarczuk és az osztrák Peter Handke kapta az irodalmi Nobel-díjat 2018-ban és 2019-ben.
Peter Handke egy versét és Olga Tokarczuk prózáját ajánljuk olvasásra ez alkalomból a DRÓTon.

A normalitás illúzió?
Ami normális a póknak az végzetes káosz a légynek. Mi a normális? Mit mond erről a tudomány?
Bátor Adrienn írása a DRÓTon.

Greta? És akkor mi van?
Greta? És akkor mi van?
1992-ben a Rio de Janeiró-i Környezet és Fejlődés Világkonferencia legutolsó napján egy 12 éves kislány beszélt, és arra kérte a döntéshozókat, hogy döntéseikkel őrizzék meg a Föld jövőjét és a természet sokszínűségét. Severn Cullis-Suzuki azért szólalt fel, hogy szabadon kimehessen a tiszta…

Hamvas Béla és a kereszténység
Mit gondolt Hamvas Béla a kereszténységről? Van-e vallás nélküli hit? Mi az a Hagyomány? Ki volt Jézus Krisztus és miért kell róla újra és újra beszélni? Előadásában Weiner Sennyey Tibor a Fasori Evangélikus Templomban ezekre a kérdésekre is kereste a lehetséges válaszokat. Az előadás esszé…

25 óra a sziklán | A hegymászó naplója VI.
Nyáron történt, egy váratlan telefon:
...csörr-csörr...
- Szia, mondd mi a helyzet Dávid!
- Szia Jézy, mit csinálsz most hétvégén?
- Gondoltam unatkozom, ahogy szoktam - mosolyodtam el.
- Nincs kedved jönni a Tátrába?
- Melyik utat nézted ki? - tudtam, hogy mit kell kérdezni.
Vainel Gergely Gyula…

Tátrai mesék | A hegymászó naplója V.
A nap még ontja sugarait, de a völgyekben már árnyék honol.
Vainel Gergely Gyula fényképész-hegymászó naplójába olvashattok bele és kapcsolódó fotóit is láthatjátok a DRÓT sorozatában.
Ha tetszett a hegymászó naplója: add tovább.