Koronavírus

Koronavírus

A koronavírussal kapcsolatos összes bejegyzés a Dróton.

Szegedi napló világjárvány idején 4.
A csillagos ég fölöttem
Szegedi napló világjárvány idején 4.
Képes-e szót fogadni a fogyasztó, aki megszokta, hogy minden áron érvényesíti a jogait, és megcselekszi, amit megkövetel a civilizáció, amelyben él; képes-e szót fogadni, amikor az élete értelme, hogy vásárol, szolgáltatást vesz igénybe, s bármi áron elűzi unalmát; képes-e szót fogadni, ha a…

Óvjuk egymást
Hordozók?
Avagy az idősekről és a velük való bánásmódról járvány idején
A jelenlegi vírus legfőképp az idősebbeket veszélyezteti, olvashatjuk mindenhol. Senki nem akarja megkockáztatni, hogy az Olaszországban látottak nálunk is megismétlődjenek, ezért fokozott óvatosságra szólítják fel a nyugdíjasokat. De mégis hogyan történik ez?

Karanténnapló
Purit sütök. Senecát olvasok
Karanténnapló Sevillából 3.
A napokban sokat gondolok nagyapámra, aki hat évet ült börtönben Ceausescu alatt, ennek nagyrészét abban a tudatban, hogy életfogytiglant kapott...

Hétvári Andrea és Szarka Fedor Guido
Erőt önthetnénk sokakba, hogy még így is lehet...
Hétvári Andrea és Szarka Fedor Guido nyilatkozata | Művészek járvány idején 4.
„Duplán is különös, hogy gondot okoz az átlagembernek néhány napra, hétre, hónapra lassítani, már most a bezártságtól szenvedünk. Egy krónikus ágyhoz kötött beteg évekig bezártságra van ítélve.”

Hétvári Andrea

„Az empátia nem kizárólag emberi tulajdonság, de mindenképpen nélkülözhetetlen a…

Szegedi napló világjárvány idején 3.
Szuperhősök
Szegedi napló világjárvány idején 3.
„A katona csatázott, a kancellár cselt szőtt – írja Ottlik Géza Történelem című tárcájában −; de amiről a történelemkönyv hallgat, mit csináltak az emberek?” Nos, ezúttal éppen ültek otthon, illetve ülniük kellett volna otthon, kinyúlt mackónadrágban, könyvvel a kezükben, vagy csak úgy, egy kicsit…

Szegedi napló világjárvány idején 2.
Posztmodern és járvány
Szegedi napló világjárvány idején 2.
Azért sem vagyok, s nem is lehetek ennyire naiv − hogy ott folytassam, ahol abbahagytam −, mert látom, miként reagálnak Európa-szerte az emberek a járvány miatti korlátozásokra. A túlnyomó többség egyedként viselkedik − mert hatalmas tévedés lenne a posztmodern nyugati embert individuumnak nevezni…

Karanténnapló Sevillából 2.
Tavasz van és csend és csőd és halál
Karanténnapló Sevillából 2.
Most tavasz van és csend és csőd és halál. Tudom, béna nyitás, de ezt mondta álmomban Tom Hanks.

 

Home office-ról korona idején
Home office-ról korona idején
DrótVlog – Schell Gergely és Suhajda Gábor
Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta szakértőként részt vett a 2015-ös migrációs krízis, önkéntesként pedig az elmúlt évtized árvizeinek kezelésében. Krízisszakértőként készít anyagokat a Drót számára.

 

A szegedi Mátyás tér 2020.03.18-án
Szegedi napló világjárvány idején 1.
Weiner Sennyey Tibi barátom keresett meg azzal, vezessek naplót a veszélyhelyzet idején. Soha életemben nem vezettem naplót. Ahogy világjárványból is ez az első, amiben részem van. Bizakodjunk, hogy egyben az utolsó is.

Karanténnapló Sevillából 1.
A szabad mozgás európai, mentális jólétünk egyik alapja
Karanténnapló Sevillából 1.
Hogy épelméjűségem a körülményekhez képest megőrizzem, rövid naplóbejegyzések formájában megosztom mi zajlik a hétköznapokban, de elsősorban a fejekben, amikor egy egész ország kijárási tilalom alatt van.

Napló járvány idején 1.
Napló járvány idején 1.
Sokan kérdezték tőlem, hogy én mit gondolok erről az egészről. Hát majd felteszek pár részletet a naplómból és látni fogjátok. Ne haragudjatok meg rám ezekért a személyes gondolatokért. De hát ez a naplóm. Lapunk főszerkesztőjének Weiner Sennyey Tibornak a naplójából olvashattok a DRÓTon.

Schell Gergely
Önmagunk megnyugtatásának szuperképessége
Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta szakértőként részt vett a 2015-ös migrációs krízis, önkéntesként pedig az elmúlt évtized árvizeinek kezelésében. Krízisszakértőként készít anyagokat a Drót számára.

 

Nagy M. Hedvig és Ferdinánd Zoltán
„Akár írhatnék egész nap…” - Művészek járvány idején 3.
Nagy M. Hedvig és Ferdinánd Zoltán
„Ha nem lenne járvány, most biztos összeülnénk egy kocsmában, hogy kitaláljuk, mi legyen. Csak hát nem ülhetünk össze.” - számos kiállítás és koncert marad el a következő időszakban a koronavírus-járvány miatt. A DRÓTnak harmadik körben egy fotográfus és egy író-punkzenész is nyilatkozott az ügyben…

Batarita és Formanek Csaba
„Emberségből fogunk vizsgázni…” - Művészek járvány idején 2.
Formanek Csaba és Batarita nyilatkozata
„Tartsunk ki, ne féljünk segítséget kérni, ha szükséges, és adni, ha lehetséges.” - számos előadás marad el a következő időszakban a koronavírus-járvány miatt. A DRÓTnak második körben egy rendező és egy táncművész is nyilatkozott az ügyben.

Móga Piroska és Sütő András
„Segítsük egymást!” - művészek járvány idején 1.
Móga Piroska és Sütő András színészek nyilatkozata
„Ahogy tudjuk segítsük egymást. Hogy ne kelljen senkit, se időst se fiatalt többet félteni, és újra kinyithassanak a színházak...” - számos előadás marad el a következő időszakban a koronavírus-járvány miatt. A DRÓTnak két tehetséges fiatal színész is nyilatkozott az ügyben.