Állítólag kiderül végre, hogy ki a fene az a Centauri

Állítólag kiderül végre, hogy ki a fene az a Centauri

2015. 05. 05., k - 12:36
0 hozzászólás

Az MTI szerint a szerdán kezdődő észtországi Prima Vista nemzetközi könyvfesztiválon fedi fel kilétét a DRÓTon is mindeddig álnéven publikáló magyar szerző, Centauri, akinek kilenc évig sikerült megőriznie inkognitóját. Természetesen végül nem így lett, de ez már külön tészta.

Centauri

A Magvető Kiadó tájékoztatása szerint a szerző a rendezvény vendégeként lép fel május 7-én Tartuban, az olvasótalálkozót a szerző fotókiállítása kíséri és főzni is fog a résztvevőknek. Korábban Bodor Ádám, Dragomán György, Bartis Attila és Darvasi László voltak a fesztivál magyarországi vendégei.

A 43 éves Centauri írói világát kritikusai először a mágikus realizmushoz hasonlították, Gabriel García Márquez és Jorge Luis Borges munkáiban kerestek hatásokat, első regényében pedig az észak-amerikai regénystílusok billentyűzetén játszik lenyűgöző magyar variációkat - jellemzi az írót a kiadó.

Centauri 2006-ban publikált először, egy évvel később a Flaubert és a divat című elbeszélését beválogatták a legjobb magyar novellákat egybegyűjtő Körkép antológiába. Ugyanabban az évben jelent meg első novelláskötete Pátosz a káoszban címmel, melyet a Kék angyal (2008) követett. 

Az utóbbiból lengyelre és angolra fordítottak novellákat, a Kút a nap alatt című elbeszélésből pedig rövidfilmet forgattak. Ezt követően - viszonylag hosszú hallgatás után - 2013-ban jelent meg Jégvágó című regénye.

Idén kerül a polcokra a szerző második regénye, a Jack London fiatalkora nyomán írt Jákob botja - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Forrás: MTI / KULTÚRPART