Anya csak egy volt + FOTÓK

Anya csak egy volt + FOTÓK

2017. 05. 07., v - 09:57
0 hozzászólás

Vajon milyenek voltak költőink és íróink régen édesanyjukkal? Weöres Sándor, Békássy Ferenc, József Attila, Hamvas Béla, Sütő András és Nagy László szerepel édesanyjukkal fotóinkon..

A kép eltávolítva.

Weöres Sándor szüleivel 1910 környékén.

A kép eltávolítva.

Békássy ferenc édesanyjával és testvéreivel 1915-ben. (A fotó a Petőfi Irodalmi Múzeum képarchívumából való, ez az első közlése.)

A kép eltávolítva.

József Attila 14 évesen a Mamával és Etus nővérével.

A kép eltávolítva.

Hamvas Béla és szülei az újlipótvárosi Wahrmann Mór utcában (ma Victor Hugó utca) az 1920-as évek végén.

A kép eltávolítva.

Sütő András édesanyjával 1973-ban.

A kép eltávolítva.

Nagy László költő édesanyjával 1975-ben.

 

ANYA-ANYÁK a DRÓTon

 

 

Anyának lenni művészet

Kiss Márta interjú

 

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  

Óda a nagyiról

Vannak emberek, akik nem elsősorban a szavaikkal vagy az egyébként jól elvégzett munkájukkal, hanem pusztán a lényükkel építik a világot, napról napra, találkozásról találkozásra. Ha már megadatott nekem, megköszönném. Most, mielőtt még késő lesz. - Lapunk alkotó szerkesztőjének, Stenszky Cecíliának a "Média a családért" pályázaton közönségdíjas írása.

„A nők elnyomása a férfiakat is megalázza"

beszélgetés Kiss Judit Ágnessel 

Mit ér az ember, ha nő? Mit jelent nőnek lenni? Mihez kezdhet az ember ma Magyarországon nőként? A 7nő című beszélgetés sorozatunk első vendége Kiss Judit Ágnes költő volt. Beszélgetésünk szerkesztett változatának első részét olvashatjátok a DRÓTon. 

„A nőtől elvárt szerep ma már nem olyan egyértelmű”

beszélgetés Pém Ildikóval 

„Nem akartuk lemásolni az előző generációt, a szüleink mintáját, mert más emberek, más személyiségek vagyunk más időben, más korban.” – anyaságról, építészetről, marketingről, tudatosságról, a lelkiség fontosságáról beszélt a DRÓT második 7NŐ estjén Pém Ildikó, a BORD Építész Stúdió építésze és kommunikációs vezetője.

Anyaversek

„...végül mégsem feledtem: hogy hogyan / hordtál, szültél és ringattál anya. / Hogy vér vagyok a véredből / és hús a húsodból, hogy életet adtál / kimondhatatlan lehetőséget, / hogy ember lehessek.”- egy különleges és kivételes alkalomból a DRÓTon most Weiner Sennyey Tibor anyaverseit közöljük, Szarka Fedor Guido illusztrációival.