Csernobil 30 – Az atomkatasztrófa gyermekei (Novellapályázat)

Csernobil 30 – Az atomkatasztrófa gyermekei (Novellapályázat)

2016. 03. 10., Csü - 17:47
0 hozzászólás

A Próza Nostra online folyóirat irodalmi pályázatot hirdet a csernobili atomkatasztrófa 30 éves évfordulója kapcsán. A tragédia nemcsak milliók életét változtatta meg, s hagyott nyomot számos társadalom emlékezetében, de alapvetően meghatározza posztapokaliptikus látomásainkat, fantáziánkat is. Részletek a DRÓTon.

A Próza Nostra online folyóirat irodalmi pályázatot hirdet a csernobili atomkatasztrófa 30 éves évfordulója kapcsán. A tragédia nemcsak milliók életét változtatta meg, s hagyott nyomot számos társadalom emlékezetében, de alapvetően meghatározza posztapokaliptikus látomásainkat, fantáziánkat is. E kollektív trauma közvetve vagy közvetlenül tehát nagy hatással van az irodalomra és a populáris kultúrára egyaránt, gondoljunk csak a Nobel-díjas Szvetlana Alkeszijevics, valamint Frederik Pohl dokumentumregényére, Tatyjana Tolsztaja A macskalány c regényére vagy a Café Postnuclear című magyar képregényre. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi is felmérjük, milyen reflexiókat vált ki ma a téma a hazai közönségben.

A pályázatra bármilyen, a csernobili katasztrófát, annak okait, utóhatásait vagy más módon hozzákapcsolható történést feldolgozó, irodalmi igénnyel megírt prózai művet várunk zsánermegkötés nélkül. Regényrészlettel pályázni nem lehet. Pályázni csak magyar nyelvű alkotással lehet.

A beérkezett munkákat a Próza Nostra szerkesztősége, szakmai közössége bírálja el.

 

Határidő:

2016. április 26., hajnali 01:23:58

(a 4-es reaktor kigyulladásának időpontja)

 

Benyújtás:

A pályamunkákat elektronikus úton a [email protected] címre várjuk (csatolt fájlként doc, docx, rtf vagy pdf formátumban)!

Kérjük, a pályázó a tárgymezőben tüntesse fel a ’Csernobil 30’ címet!

Határidő után beérkezett, illetve a terjedelmet meghaladó műveket nem áll módunkban elbírálni.

Terjedelem: max. 25.000 leütés

Formai követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5 sorköz

Eredményhirdetés: május vége

Díjazás: A legjobb 3 pályamű megjelenési lehetőséget kap a Próza Nostra oldalán, a nyertes pedig értékes könyvcsomagban részesül az Agave Könyvek, a József Attila Kör, a Metropolis Media, a Twister Media és a The Black Aether, valamint Holló-Vaskó Péter (A. M. Aranth)  felajánlásainak köszönhetően.

Ha kérdésed lenne a pályázattal kapcsolatban, tedd fel a cikk alatt kommentben vagy írj a fenti email címre.

– A Próza Nostra szerkesztősége