Emlékszel még a Kék Pelikánra? | Animáció

Emlékszel még a Kék Pelikánra? | Animáció

Mi az a Kék Pelikán? Egy terrorszervezet? Egy titkosügynök fedőneve? Egy közönséges, hétköznapi indigó? Vagy Csáki László dokumentum-animációs rövidfilmje, amelyben négy fiatal meséli el a nemzetközi vonatjegy-hamisítás elterjedését? Az okirathamisításnak ez a szoft formája a kilencvenes évek jellemző, sőt ha úgy tetszik emblematikus bűncselekménye volt Magyarországon. A filmet 2015 december 4-én mutatja be a Nyitott Műtermek Délutánja Budapesten. A DRÓTon most bemutatót, rövid ismertetőt és a premier részleteit olvashatjátok. Ha neked is jelent valamit a kilencvenes évek, vagy csak szeretnéd egy nagyszerű magyar animációs film sikertörténetét támogatni, add tovább!

Csáki László dokumentum-animációs rövidfilmjének animatik (első vágat) vetítéssel egybekötött prezentációja

  • Időpont: 2015. december 4. 18.30
  • Helyszín: LAOS Műteremház (1223 Budapest, Nagytétényi út 48-50., belső udvar)IFrame

A sztori:

A történet négy főszereplő elbeszélésén keresztül meséli el a rendszerváltást követő évek egyik különös jelenségét. A fiatalok között rekordsebességgel elterjedt nemzetközi vonatjegy-hamisítás, az okirathamisításnak ez a szoft formája a korszak jellemző, sőt ha úgy tetszik emblematikus bűncselekménye volt Magyarországon. A sufnivállalkozások alapvetően arra a felismerésre épültek, hogy az indigóval írt nemzetközi vonatjegyekről egyszerű módon, hétköznapi háztartási tisztítószerekkel eltávolítható a szöveg, majd szárítás, préselés után tetszőleges úticélra újraírható. A sztori személyes élményeken alapszik, hiszen Csáki László maga is ilyen „mosott” jegyekkel ismerte meg Európát.

A szereplők:

Az animációs rövidfilm hősei valós személyek, hiszen egy baráti társaság – egykori hamisító – tagjai találkoznak újra, s emlékeznek vissza arra, hogyan is kezdődött ez az egész vonatjegy biznisz, hogyan fejlesztették ki idővel a tökéletes technikát. A beszélgetésekből egy jól felépített rendszer képe bontakozik ki, amelyre a szereplők egyfajta lehetőségként, az utazás egy megfizethető alternatívájaként tekintettek, hiszen a szabad mozgás, az utazás az akkori fiatal generáció számára új élményként, tapasztalatként hatott. Az animáció a szerkesztett interjúkra épül, s egy majd kétéves előkészítő munka eredménye.

Az esemény: A KÉK PELIKAN animációs rövidfilm a gyártás megkezdése előtti pillanatokban van. Az első vágat (animatik) prezentációnak a célja a bemutatáson túl az is, hogy megismerje a közönség véleményét, és összegyűjtse az észrevételeit, ami formálhatja a film végső dramaturgiáját és felépítését. A készítők számítanak a nézők kritikai észrevételeire. A vetítés előtt a rendező néhány példán keresztül bemutatja a dokumentum-animáció műfaját, korábbi munkáit, s mesél az animatik formájáról és szerepéről a filmgyártásban.

A rendező:

Csáki László a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszékének videó szakán végzett (ma Média Intézet, Média Design szak). Jó néhány animációs, dokumentum- és kisjátékfilmet készített, tervezett könyvborítókat, rendezett tucatnyi reklámfilmet. Sokak számára a Szép Évával közösen jegyzett szalonnamozaikból készült A miniszterelnök portréja című munkája révén is ismerős lehet. Leginkább egyedi hangulatú krétaanimációs filmjeiről és videóklipjeiről ismert, a My Name is Boffer Bings című filmjével 2013-ban elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját, 2014-ben pedig Balázs Béla díjat kapott.

Producerek: Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán

Gyártó: Umbrella Keratív Műhely

Belépőjegy: 1000 forint

Esemény kezdése és befejezése
2015. dec. 04 - 18:30 (péntek)