Joyce az Adrián

Joyce az Adrián

2014. 06. 24., k - 08:34
0 hozzászólás

Talán mégsem utálta volna ezt a katolikus országot Joyce, ha látta volna hogyan emlékeznek rá. Negyedik alkalommal tartották meg Pulán a Bloomsdayt. Pataki Angéla helyszíni tudósítása mellett Iva Hrvatin és Nevena Buljan fotói láthatók DRÓTgalériánkban az eseményről.

Joyce

Röviddel azután, hogy James Joyce 22 éves korában elhagyta Írországot, első munkája révén Pula városába érkezett. Egészen véletlenül kötött itt ki, egy félreértés következményeként, ugyanis a zürichi Bertlitz nyelviskolában ígértek neki munkát, ahová a fiatal angoltanár meg is érkezett Nora Barnacle-el együtt, ám onnan Artifoni úr, a nyelviskola igazgatója, nagy sajnálattal Pulába irányította őket, mert a Berlitz School of Languages-nek ott is volt egy kirendeltsége. James és Nora a Gróf Wurmbrand nevű hajóval érkeztek Triesztből Pulába 1904. október végén, éppen azon a napon amikor a pulai amfiteátrum előtt Erzsébet osztrák császárné, Sisi királyné, szobrát emelték föl. A szobor később onnan elkerült, de arról a napról és az eseményekről az Il giornatello di Pola napilap részletesen tudósított, és a tudósítósából az sem maradt ki, hogy Pula városába új nyelvtanár érkezett, James Joyce, aki a Berlitzben fog angol nyelvet tanítani.

Plakát

Joyce mindössze néhány hónapot élt Pulán. Egyesek szerint négy, mások szerint hat hónapot. Több helyütt is lakott, először a Via Giulia 2 alatt, a Portarata diadalkapu közvetlen közelében, ahol manapság a horvát Bloomsday játszódik és ahol a Joyce szobor is található. Pula Joyce életében, annak ellenére, hogy a nagy írónak nem volt kedvére a provinciális osztrák-magyar kisváros, nem játszik jelentéktelen szerepet. Pulán töltött napjai alatt írta meg Stephen Hero regénye részeit, néhány elbeszélést a Dublini emberekből, továbbá Az Ifjúkori önarckép-hez tartozó emlékeztetőt. Leghíresebb regénye körvonalai is itt születtek, továbbá Giorgio fia is, aki Triesztben született a következő év júliusában, itt fogant, a Pulából írt Joyce-levelek száma pedig összesen pedig 17.

Ma már nem léteznek azok a helyek, ahová Joyce valamikor eljárt újságot olvasni vagy filmet nézni, mint a Miramar kavéház vagy Lifka mozija, és lehetetlen őket azonosítani is, mert a város időközben sokat változott. Egyedül a valamikori Berlitz nyelviskola helyét tudni pontosan, amely a mai Uliks kávázó fölött van, Pula központjában. A kávézó teraszán elegáns pózban ül a nagy író, azaz itt található James Joyce szobra, amelyet a horvát kortárs szobrászat jeles képviselője Mate Čvrljak alkotott.

Ezen a június 16-án a ljubljanai ír nagykövet Kieran Dowling érkezett elsőnek az Uliks kávézó elé és azonnal szobor mellé is ült, italt rendelt, azután pedig rövid beszéddel, amelyikben Joyce-ot kétségtelenül kedvenc írójának nevezte, üdvözölte a horvát Bloomsday-re érkezett közönséget. Az idén a Dublini emberek megjelenésének 100. évfordulóját ünneplik világszerte a bloomsdayesek, és Pulán az idei összejövetel a Clay c. elbeszélés felolvasásával kezdődött, azzal az írással, amelyiket Joyce éppen eme isztriai kisvárosban írt. A nap későbbi programjai között Joyce-kiállítást láthattunk a Városi könyvtárban, a pulai gimnazisták, akik egyébként igazi lelkesedéssel fogadják városukban a nagy író szellemét, rövid jelenetet mutattak be mielőtt az angol tanárok szakmai találkozója megkezdődött volna, délután az olasz Leonardo Pellegatto fényképész Joyce-ihlette fotókiállítását láthattunk egy újonnan megnyílt képtárban, este pedig két horvát történész mesélt a közönségnek a Joyce idejéből való pulai hétköznapokról. Mindenek után szerény vacsora a valamikori pulai Tengerész kaszinóban, az Ulysses-ben említett ételeket késztette el a bloomsdayeseknek egy csinos szakácsnő, végül pedig ír táncokkal zárult az idei Bloom-nap.

Az ír nagykövet beszédet mond
Az ír nagykövet beszédet mond
Uliks kávéház
Uliks kávéház

A horvátországi Bloomsday-t Zágrábban kezdeményezte négy évvel ezelőtt Igor Jurilj, aki akkortájt a Zágrábi Egyetem végzős hallgatója volt ma pedig angoltanár Törökországban, és Ivan Ladislav Galeta horvát képzőművész, egyetemi tanár, a horvát kísérleti filmezés nemzetközi jelentőségű alkotója és Hamvas Béla fordítója. Első két évben a horvát Bloom-nap Zágrábban játszódott, tavaly pedig már Pulán, amelyik alkalommal a horvátok is részt vettek a nemzetközi Ulysses felolvasásban, amelyiket elő adásban követni lehetett a You Tube-on. Az idén már nem emlegették oly sokszor a Joyce által leírt "Utálom ezt a katolikus országot” mondatot, azt sem, hogy a nagy író pusztának találva e városkát tengermelléki Szibériának nevezte Pulát, és azt sem, hogy habár Joyce körülbelül tizenöt nyelven tudott horvátul mégsem akart megtanulni. Mert mindez egyáltalán nem is fontos már, mert mindez mellett a tengermelléki Szibéria szereti Joyce-ot.

Bloomsday a valamikori tengerész kaszinóban
Bloomsday a valamikori tengerész kaszinóban
James és Nora gimnazisták előadásában
James és Nora gimnazisták előadásában
Bloomsday Ccroatia 2014
Bloomsday Ccroatia 2014
Pulai gimnazisták
Pulai gimnazisták