Közvetítés az Alacsony Bérek Ligájáról

Közvetítés az Alacsony Bérek Ligájáról

2016. 06. 27., Mon - 12:24
0 hozzászólás

A demagógia ellen csak egy szérum van: a kultúra. - Könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok, közművelődési dolgozók nagy meccse zajlott hétvégén! Óriási érdeklődés, tomboló tömeg, borzasztó bérek. Megdöbbentő végeredmény!

Az alábbi mérkőzést a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) megbízásából készítette és előadta a Kvazár Akciószínház 2016. június 25-én, a Hősök terén, a Múzeumok Éjszakája nekünk: az Alacsony Bérek Éjszakája program keretében. 

Selejtező

Selejtező

Selejtező

I. Félidő

KOMMENTÁTOR 1

Jó estét és jó szurkolást kívánunk minden kedves nézőnknek! Önök a Bérből és Fizetésből Élők Bajnokságát látják élő közvetítésben. Vajon kinek sikerül ma feljebb jutni a bértáblán? Mert itt bizony, mint Önök is tudják: bérre megy a játék! Hamarosan fölállnak az életpályára a csapatok, mindannyian nagyon izgulunk. A mai mérkőzés sorsfordító lehet. 

KOMMENTÁTOR 2

Jól mondod, Csaba, bizony régóta várunk erre az eseményre. Biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat nagyon felkészült. Komoly meccs várható ebben a gyönyörű stadionban. Vajon melyik válogatott lesz ma a meggyőzőbb? Hamarosan kiderül a bérre menő harc során. És már érkeznek is a Közművelők, aki az Alacsony Bércsoportból próbálják magukat felküzdeni – igaz, eddig nem sok sikerrel. De azért tapsoljuk meg őket! A pályán a Közművelők csapata: Könyvtáros Ákos, Gyűjteményes Géza, Levéltári Lili és Közmunkásné Aranka.

Jönnek térdemelős futásban, kezükben könyvvel, aprókat szökellve.

KOMMENTÁTOR 1

Igen, egyelőre kevés a siker, de annál nagyobb a lelkesedés. Reméljük, sikerül ma este labdába rúgniuk. Ha igazak a pletykák, a Közművelők éjt nappallá téve edzenek, mindenképpen szeretnék magukat följebb verekedni a bértáblákon. Nem tudjuk, hogy ez elegendő lesz-e, hogy túljussanak a selejtezőn. 

CSAPAT

Hajrá kultúra! Hajrá kultúra! Túra-Túra-KULTÚRA!!!

EGYIK JÁTÉKOS (a közönségnek)

ZEUM-ZEUM- MÚZEUM!!! ZEUM-ZEUM- MÚZEUM!!!

MÁSIK JÁTÉKOS

Nemá' – nemá' – MMA! Nemá' – nemá' – MMA!!!

KOMMENTÁTOR 1

Nem véletlenül ismételgetik ezt a rigmust a játékosok. A múlt héten a Magyar Művészeti Akadémia ellen szenvedtek vereséget. Persze ma sem kisebb ellenféllel kell megküzdeniük, mint az Államtitkárság csapata, akik nagyon dörzsölt játékosok, bár a magas bérnyomás még nekik is gondot okozhat. 

KOMMENTÁTOR 2

A statisztikák szerint az eddigi meccseken az Állam kétharmad arányban birtokolta a labdát, titkáraik általában a saját térfelükön játszanak, a kifárasztós taktikára utaznak, egyszerűen bérprofik.

KOMMENTÁTOR 1

Az Államtitkárokat mióta csak az eszemet tudom, senki sem tudta még meggyőzni.

KOMMENTÁTOR 2

Vajon a Közművelőknek sikerül? Nézd, hogy spanolják magukat, micsoda energiák!

CSAPAT

Magasabb béreket! Magasabb béreket! Béremelést! Béremelést!

KOMMENTÁTOR 2

De vajon hol maradnak az Államtitkárok? Nem látom az ellenfél játékosait.

KOMMENTÁTOR 1

Igen, Luca, én sem. Nézem, nézem, de nem látom. (sípszó, indul a meccs) Hoppá, feltűnt egy játékosuk, öltönymezben van, veszélyesen közelít a Közművelők térfelére. Vajon a Közművelők észreveszik, hogy elkezdődött a meccs? Hát ez hihetetlen, gyanútlanul demonstrálnak. És hipp-hopp, az államtitkár már a 16-oson belül van. És mit csinál? Mit csinál? Uramisten! Nézzék! Kinyitja a mappáját. Te jó ég! Mi lesz itt, kérem, a meccs első pillanataiban! Beszélni készül! Ez meg fogja győzni őket! Az államtitkár kinyitja, és... fújja, fújja... és megküldi!!!

Az államtitkár elővesz egy lufit a mappájából, felfújja, majd elereszti. 

KOMMENTÁTOR 2

És bent van az ígéret! Ezt az ígéretet jól bekapták a Közművelők. Hű, micsoda taktika. 

Az államtitkár boldogan visszavonul, puszikat oszt a közönségnek.

KOMMENTÁTOR 1

Hát ez bizony 1-0. Szegény Közművelők. De nézzük tovább a meccset. A Közművelők ellentámadásba lendülnek. A könyveiket használják. Nem rossz, nem rossz, de vajon elég lesz-e? Ezzel a taktikával a tanárok sem mentek sokra a múlt héten. 

Alakzatba állnak, a könyveket pajzsként használják. 

KOMMENTÁTOR 2

Továbbra sem látom az Államtitkárok többi játékosát. Talán elbújtak? Vagy halaszthatatlan közfeladatuk lett? Persze egyetlen államtitkár is komoly ellenfél, még egy könyves támadás is a visszájára sülhet el.

KOMMENTÁTOR 1

Nézzük mit eszel ki az Államtitkárság... 

KOMMENTÁTOR 2

A Közművelők közelítenek, már majdnem az Államkincstárnál járnak. No de hoppá!

Az államtitkár egy vörös leplet vesz elő, elkezdi rázogatni a támadóalakzat előtt.

KOMMENTÁTOR 1

Elterelő hadművelet! Hát persze. Az államtitkár elcsalogatja a Kincstár közeléből a Közművelőket. Kis pénz, kis foci, ahogy a mondás tartja. Vajon merre viszi őket? Jaj, ne! A jogi útvesztő! Vigyázzatok Közművelők! Itt már bérre megy a játék, kérem szépen! Kedves Nézőink, biztassuk együtt a kultúra játékosait! Hajrá Kultúra! Hajrá Kultúra!

KOMMENTÁTOR 2

No de mi történik? Nézzék! Mégsem vesznek el a jogi útvesztőben! Fantasztikus! Könyvtárosnál a labda, nézzük, lapozgat a könyvében... valami frappáns idézetet keres? Verset? Hát nem tudom... Valami komolyabbal kellene itt előrukkolni. Most látom csak, hogy ez egy törvénykönyv! Törvénykönyv van nála! Felveszik a kesztyűt, kérem szépen. Jogi lépést fontolgatnak? Könyvtáros átadja... Közmunkásné, gyorsan továbbadja, Levéltári... Levéltári keresgél, újra Könyvtáros, úgy látom rést talált és visszakérdez! Visszakérdez az ellenfélnek! Ez óriási! Könyvtáros Ákos! Igen, a mi fiunk! Az államtitkár zavarban van, nem tudja! Nem tudja a kérdésre a választ. Mappázik... Újra a lufival próbálkozik, fújja, fújja, de nem hagyják neki. Levéltári, Gyűjteményes, újra Levéltári, és!!! Kipukkad a lufi! Kipukkadt a lufi, micsoda meccs! 

KOMMENTÁTOR 1

1-1 tehát az állás. És félidő. Istenem, de rég láttam ilyen jó játékot!

KOMMENTÁTOR 2

A szünetben megkérdezzük a játékosokat, hogyan élték meg a meccs eddigi izgalmait.

KOMMENTÁTOR 1

Itt van mindjárt Könyvtáros Ákos, csapatkapitány. Mennyire elégedett a válogatott teljesítményével?

KÖNYVTÁROS

Nem könnyű a mérkőzés, bért izzadunk, de nem adjuk fel. 

KOMMENTÁTOR 2

Hogyan készültek fel a meccsre?

KÖNYVTÁROS

Éhező edzéseink voltak, és hát sokat túlóráztunk. Ettől bérszemet kaptunk, úgy érzem, abszolút megérdemelnénk, hogy följebb jussunk a bértáblákon.

KOMMENTÁTOR 2

Levéltári Lili is nagyokat fújtat itt a pálya szélén. 

LEVÉLTÁRI

Igen, ez az utolsó lufi nagyon kemény volt, de végül sikerült kipukkasztani, és így egyenlíteni. Sok közmunka kellett hozzá, de úgy látom, a csapat nagyon elszánt, nagy bennünk a bérszomj, mindenképpen végigvisszük a küzdelmet. 

KÖZMUNKÁSNÉ

Ahogy mondani szokás: a bér nem válhat vízzé!

KOMMENTÁTOR 1

Kérdezzük meg az Államtitkárság játékosát is, hogy érzi magát a félidőben? Nem magányos?

ÁLLAMTITKÁR

Nézzék, csak annyit tudok mondani, hogy most kell szerénynek lenni. 15 százalék esélyt látok, hogy a bérek növekedjenek, de a részletes taktikát nyilván nem tárhatom még a nyilvánosság elé. 

KOMMENTÁTOR 1

A szakkommentárok szerint a lufis taktika kezd kimerülni. Egyet ért ezzel?

ÁLLAMTITKÁR

Erre térjünk vissza a mérkőzés után.

KOMMENTÁTOR 2

Most egy kis reklám következik, majd folytatódnak az izgalmak a Bérből és Fizetésből Élők Bajnokságának selejtező mérkőzésén.

REKLÁM

1.

Attila hegedül.

ATTILA

Szeretné, hogy a pénze biztonságban legyen? 

Fektesse a Magyar Kultúra Bankjába.

MKB. Ahol a pénz értéket teremt.

2.

JÓZSI

Józsi vagyok. Korábban a feleségem állandóan veszekedett velem. 

JOLÁN

Több pénzt kéne keresned. Nem kéne annyit inni. Le kéne vinni a szemetet. Stb.

JÓZSI

Mióta port hintek, a veszekedések 95 százalékban eltűntek. 

(hintőport szór szét, Jolán kábultan vigyorog)

Hintőpor. Béke poraimra.

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

3.

ANNA

Unatkozik? Nincs kit gyűlölnie?

Itt a legújabb ENEMY Ellenséggenerátor lenyűgöző funkciókkal és 5,5” Quad HD IPS kijelzővel. 

Elég egyetlen gombnyomás, és ön máris tudni fogja, kit miért utálhat.

ENEMY – a sötét erő ébredése.

II. Félidő

KOMMENTÁTOR 2

És újra itt vagyunk, a Bérselejtező második félidejére készülődik a két együttes. 

KOMMENTÁTOR 1

A Közművelők továbbra is igen elszántak, náluk ugye nagy a bérszegénység, fel szeretnék pezsdíteni a bérkeringést, szóval sok múlhat a mai mérkőzésen. Az Államtitkárság is melegít, talán most már komolyabban veszik a küzdelmet, meglátjuk váltanak-e taktikát, belemennek-e a közelharcba, vagy marad a leples játék.

KOMMENTÁTOR 2 

És érkeznek a pályára a Közművelők. Úgy látom, a könyveket lecserélték, koldusbottal érkeznek. Ez aztán a váratlan fordulat!

KOMMENTÁTOR 1

Ismét alakzatba rendeződnek, támadó állást vesznek fel. Elég fenyegetőnek látszanak. Lehet, hogy jobb lenne velük kiegyezni? 

KOMMENTÁTOR 2

Az Államtitkár a zsebébe nyúl, vajon mit fog előhúzni? Fehér zsebkendőt? Megadja magát? 

KOMMENTÁTOR 1

Nem látom jól... valamire készül. Igen... mosolyog. És... Buborékfújó! Színes szappanbuborékokkal árasztja el a Közművelőket! Hát erre senki sem gondolt! Micsoda ötlet, micsoda fantázia! Röpködnek a buborékok, teljesen megzavarják a Közművelőket. Próbálják a botjaikkal kiszúrni a buborékokat, de hát rengeteg van. Csak be ne találjon egy... Gyűjteményes hárít, a többiek is szépen dolgoznak, jól van fiúk, még nincs veszve minden... de istenem, jaj ne! Közmunkásné teljesen leszakadt a csapatról, elvarázsolták a buborékok! Közmunkásné lesen van... 

KOMMENTÁTOR 2

Ó, ne! Sárga lap! Sőt, piros. Kiállítják. Bizony kiállítják Közmunkásné Arankát. De hát nem tehet róla... Megette a buborékot a 16-oson belül... Ez bizony nem kerülte el az adóhatóság figyelmét... Szegény Aranka, annyira éhezett... Közmunkásné tehát a kispadon, mutatja is a kamera, hogy sírdogál szegényke...

KOMMENTÁTOR 1

De még nincs veszve minden. Most kéne szurkolni, kedves nézőink! Hajrá Kultúra!!! Hajrá Kultúra!!! Az Államtitkár szabadrúgást hajt végre... hűha! Egy madzagot vesz elő... és ha jól látom, igen, ez a mézesmadzag, elhúzza a mézesmadzagot a Közművelők előtt, mi lesz ebből?! A Közművelők nem tudnak ellenállni a kísértésnek... bottal ütik a mézesmadzag nyomát. Nem kéne ennek bedőlni, fiúk... És Gyűjteményes! Legyőzi magában a vágyat, igaz, hogy már 3 napja nem evett egy falatot sem, de nem hagyja magát. A többieket is megfékezi! Ez az! Sikerül hát ellenállni a kísértésnek. Úgy látom, gyors taktikai megbeszélést tartanak... Mire készülhetnek? Abbahagyják a botozást... Leteszik a botokat... Csak nem feladják a meccset?!

KOMMENTÁTOR 2

Kórusba rendeződnek... 

CSAPAT

A demagógia ellen csak egy szérum van: a kultúra.

KOMMENTÁTOR 1

A Klebersberg-taktikát alkalmazzák.

CSAPAT (egyszerre olvassák Klebersberg Kuno sorait)

Az általános elszegényedés korszellem-alkotó tényezővé változott. Hiszen a kultúra, kivált magasabb és legmagasabb alakjaiban mégis csak üvegházi növény, csak úgy virulhat, ha szeretettel ápolják és arannyal öntözik.

A kultúra nem olyan kincs, amelyet puszta őrzéssel meg lehetne tartani. A művelődést minden egyes nemzedéknek verejtékes munkával kell újra és újra kiküzdenie s a nemzetnek is folyvást dolgoznia kell, hogy a maga művelődési szintjét fenntarthassa.

Gyakran gyötör a történeti felelősség tudata, kínoz az a gondolat, hogyha nem lenne elég szuggesztív erőm arra, hogy a közvéleményt a kultúra érdekében hozott áldozatok szükségességéről meggyőzzem, akkor minden igyekezetem ellenére is egyik oka leszek a nemzet elkerülhetetlen sorvadásának.

A kultúra katasztrófája nem úgy következik be, mint midőn a bolthajtás nagy robajjal egyszerre beszakad; hasonló az a természet őszi elhalásához, midőn levél levél után lassanként hullik el. A magyar művelődés fájának ez a levélhullása sajnos folyik.

A kultúra feleslegességének, luxus mivoltának gondolata s ezen túlmenőleg a kultúrgyűlölet időnként fellobog, öntudatosan és öntudatlanul s a legkülönfélébb formákban. Most a világválságban megint nagy a lelki zűrzavar, sok a meg nem fontolt beszéd, szenvedélytől fűtött kijelentés s ilyen atmoszférában kétszeresen óvakodnunk kell, hogy veszedelmes gátszakadás ne következzék be, hogy romboló áradat be ne törhessen a magyar művelődésnek virágos kertjeibe, amely téren egyedül van még virágzó élet ebben az országban.

Csend.

KOMMENTÁTOR 1

Kíváncsian várom, mit ítél a bíró... Szerintem ez bent volt... És... nem!!! Fölé ment! A bíró szerint fölé ment! Nagyon magas labda volt, ez igaz... Nem jött be a Klebersberg-csel... Kár érte... És le is fújják a meccset... Az eredmény tehát döntetlen...

KOMMENTÁTOR 2

Azért ez is óriási siker! A Közművelők hátrányos helyzetben is szépen védekeztek, és sok jó helyzetük volt. Sok intézményt vesztettek, de végig nyeregben maradtak. Ezzel az eredménnyel azért még vannak esélyek a béremelésre...

KOMMENTÁTOR 1

Ez igaz, de semmiképpen sem lesz könnyű. Hátra vannak ugyanis a további mérkőzések, a jövő héten az Alternatív Színházak játszanak a Magyar Művészeti Akadémia ellen, a Kisvállalkozók  küzdenek meg a NAV játékosaival, a Hajléktalanok pedig a Kerületi Polgármesterek Válogatottjával csapnak össze, hogy csak pár példát említsek. 

KOMMENTÁTOR 2

Mi pedig búcsúzunk innen, a Hősök teréről, ahol együtt szurkolhattunk az Alacsony Bérek Éjszakáján. További kellemes estét kívánunk Önöknek! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá kultúra!

Zene és kivonulás. 

 

Kvazár Akciószínház, 2016.

Írta és rendezte: Formanek Csaba

Szereplők: 

  • Csák György, Formanek Csaba, Mezei Réka, 
  • Pokorny Szilárd, Pusztai Luca, Simon Attila, Szepes Anna