Lilaakác: Nagy utazásom története

Lilaakác: Nagy utazásom története

2020. 12. 18., p - 11:53
0 hozzászólás
Melyik utunk volt a "Nagy utazásom története"? Nehéz a választás mert mindegyik élményekben gazdag és felejthetetlen volt.
l
A pócsmegyeri Karinthy Ferenc Könyvtár pályázatának novellái a DRÓTon

Lilaakác

Nagy utazásom története

 

 

„Írjon novemberben egy novellát!”

Ezzel a szlogennel indítottunk el idén egy felhívást a pócsmegyeri Karinthy Ferenc Könyvtárban. A szürke, járvánnyal terhelt novemberben az alkotás örömére akartuk felhívni az emberek figyelmét. Lehetséges gondolatindítónak Szálinger Balázs Fatüzelésű című versét választottuk, de sem a témát, sem a terjedelmet nem kötöttük meg. Számos novellát kaptunk, a legfiatalabb szerző tizenegy éves, a legidősebb túl a hetvenen. A beérkező írásokat Szálinger Balázs véleményezte. Ezúton is köszönjük neki, hogy részt vett ebben a lelkes projektben. A megjelenéshez tizenhárman járultak hozzá. Köszönjük a Drót szerkesztőségének a publikációs lehetőséget.

Schandl Eszter

Fiatal korunkban is szerettük a természetjárást. "Ismerd meg Hazádat Mozgalom" jelszóval – aktív sportolás és tanulmányaink miatt – az Országos Kéktúra útvonalából "csak" 750 km-t teljesítettünk.

A sors és Isten ajándékának tartom, hogy gyermekünket felnevelve – diplomával és 2 idegen nyelv ismeretével – 22 éves korában kezét elengedve, de továbbra is figyelemmel kísérve sorsát, önálló életet kezdett. Anyagi helyzetünk és egészségünk is megengedte, hogy kedvtelésünknek, az utazásnak hódolhassunk párommal együtt. Kezdetben csak néhány napos utakat szerveztünk barátainkkal Erdélybe, Lengyelországba, Csehszlovákiába. Később, amint a körülmények lehetővé tették, Ausztriába is átlátogattunk. Természeti szépségei télen-nyáron vonzzák a látogatót. Mozart, Liszt Ferenc, Strauss zenéje a legszebb szerzemények közé tartoznak.

Horvátország; Adria varázslatos gyöngyszemei? Dubrovnik, Split, Kotori-öböl látnivalói és nevezetességei mind-mind szép emlékeket idéz.

Melyik utunk volt a "Nagy utazásom története"? Nehéz a választás mert mindegyik élményekben gazdag és felejthetetlen volt.

Görögország ókori nevezetességei, Athén szimbóluma az Akropolisz. Korfu igazi nyaralóparadicsom, Erzsébet királyné számára épített gyönyörű villa. Rodosz az ókor és a lovagkor időszakát őrzi, a Nagymesteri palota és az antik Akropolisz nyomai. Santorini külön látványosság, különleges virágaival, kékségéével, fehérségével. Kréta, a legnagyobb görög sziget, 4000 évvel ezelőtt elpusztult palotaegyüttes feltárása, a számunkra is ismert freskók, szobrok. Kár lett volna kihagyni El Greco szülőházának meglátogatását.

Az ókori Egyiptom nevezetességei Kairóban a Gízai piramisok, Luxor és Karnak templomai, a híres Asszuáni-gát és az arab világ életéből kaptunk ízelítőt a 7 napos nílusi hajóúton.

Olaszország tengerpartja, Velence Szent Márk tér, egy kis romantika gondolával a szűk csatornákon gyönyörködve a paloták látványában. Csak néhány Róma nevezetességeiből; Colosseum, Forum Romanum, Angyalvár, melyeket végig is jártunk. Leírhatatlan különös élmény volt 1992-ben a Nemzetközi Zarándoklat. Személyes találkozás a Vatikánban az azóta szentté avatott II. János Pál pápával. Felemelő érzés volt a Szent Péter Bazilikában celebrált ünnepi szentmise végén a 2000 magyar zarándokkal együtt énekelni nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Franciaország; Párizs a fény városa, éjszakai fényei páratlan látványt nyújtanak. Éjjel-nappal tele élettel, élménnyel. Az Eiffel torony és a Diadalív a város jelképei. Montmartre, a festők, a bohémek világa a Sacre Coeur lépcsőin a fiatalok együtt zenélnek, énekelnek. A Louvre gyűjteménye páratlanul gazdag. Az Invalidusok dómja Napóleon porfír koporsójával, a császár kitüntetései, kardjai, egyéb személyes tárgyai láthatók. Az oldalhajókban nevezetes történelmi személyiségek síremlékei. Szent Lajos szigete a Notre Dame-mal külön világ. Versailles világhírű kastélyparkjával, szökőkútjaival, virágaival szemet gyönyörködtető szép látvány az odalátogatóknak. A Trianon-palota a magyar történelem szempontjából meghatározó jelentőségű.

Majorka; 70. születésnapomra a családtól kapott ajándék-utazással 2 hetet töltöttem ezen az édeni szigeten, mely igazi pihenést nyújtott kellemes éghajlatával, kirándulási lehetőségek gazdag választékát kínálva. A város és a kikötő fölé emelkedik a római kori, később gótikus stílusban átépült katedrális, melynek múzeuma különleges tárgyakat őriz. Valldemosaba érkeztünk, s a karthauzi kolostort végigjárva, Chopin zenéjét hallgatva, ahol a tüdőbeteg zeneszerző George Sand írónővel néhány téli hónapot töltött gyógyulást remélve. Itt láthatók a művész személyes tárgyai és a zongora, amelyen komponált és játszott.

Az igazi élményutazás a családommal együtt egy 12 napos hajóút a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon.

Genovából indulva az első kikötő Barcelona volt. A tengerparton Kolumbusz emlékmű 66 méter magas szoborcsoporttal. A Sagrada Familia templom a város jelképe. Spanyolország valamennyi építészeti stílusa fellelhető a modern Gaudí sajátos építészeti "előadásmódjában". Este 10 óra körül érkeztünk a Gibraltár-szoroshoz, de nem kötött ki a hajó, pedig ezért várakoztunk a fedélzeten. Kárpótlásul a két földrész találkozási pontjának éjszakai fényeiben gyönyörködve hajóztunk ki az Atlanti-óceánra, ahol több méteres hullámok fogadtak. Úgy imbolygott ez a hatalmas hajó (18 emeletes), mint egy kis ladik.

Kora hajnalban érkeztünk Madeirára, az örök tavasz szigetére. Rózsaligetek, pálmák, hibiszkuszok, narancs- és banánültetvények, páratlan szép panoráma az óceánra.

Hajnalban, de még az éjszaka sötétjében, amikor Tenerife szigetéhez közeledtünk, leírhatatlan különösen szép látványt nyújtottak a parton elterülő város fényei. Ez minden hajnali kikötésnél élményszámba ment, sem fénykép, sem videó nem adja vissza, ez csak ott és akkor látható. A Santa Cruzi kikötés után, hogy a szülők kettesben lehessenek, vállaltuk a 3 unokát. Virágos parkok, biztonságos játszóterek a gyermekeknek. Nagy élmény volt. Este pedig a hajó színháztermében klasszikus zenei koncertet hallgattunk.

Lanzarote szigetén a szépen kiépített tengerparton látható nevezetes temploma és kastélya Malagára érkezve a katedrális monumentális épülete vetekszik a mallorcaival, ami a méretét illeti. Picasso szülőházában láthattuk a művész eredeti alkotásainak vázlatait, festőszerszámait és korabeli berendezési tárgyait. Délután indultunk tovább, sok-sok tengeri mérföld várt ránk. Este a hajón Bolero címmel színvonalas műsorral szórakoztattak a fellépő művészek. A következő nap pihenéssel telt. Végigjártuk ezt az "úszó várost". Este gálavacsora pezsgővel. Hatásos látvány volt a teljesen elsötétített étterem kristályokkal kirakott, megvilágított lépcsőjén a pincérek bevonulása levonulása, ismert olasz örökzöld dalok éneklése közben tálalták a szakácsok és a cukrászok remekműveit.

A család helyet foglalt a színházteremben, ahol nagysikerű opera és operett gálaműsort hallgattunk.

Kellemetlen esős, hideg idő fogadott Róma tengeri kikötőjében Civitavecchián. A férfiak három generációja – nagyapa, fia és az unoka – rövid sétára ment. A nők – anya, Fanni, Detti – Rómába vonatoztak. A lányok tanulmányaik során értékelni és hasznosítani tudják a látottakat.

Csendes magányomban írtam a beszámoló jegyzeteimet, mert mindig elmaradásban voltam a sok program miatt.

Délután még egy körsétát tettünk, búcsút véve e gyönyörű hajótól, mely 12 napig minden vonatkozásban ötcsillagos luxust nyújtott számunkra.

A tervezett időpontban, reggel 7 órakor érkeztünk Genovába. Gyors készülődés után 9 órakor szálltunk ki a hajóból.

Minden elismerést megérdemlő látvány volt a kikötőben a rengeteg ember összehangolt, jól szervezett munkája. Autónk már a parkolóban állt, és indultunk haza

Remekül éreztük magunkat, sok szép élménnyel gazdagodtunk, együtt volt a család, ezért is ez az út számomra örökre felejthetetlen élmény marad.