Megtanuljuk a válságot válságként kezelni

Megtanuljuk a válságot válságként kezelni

2020. 03. 28., szo - 07:23
0 hozzászólás

Egy hete önkéntes karanténban vagyunk családommal. A Föld durván gyógyítja önmagát, mert mi durván tettük tönkre.

Péteri Tami és Greta Thunberg

Tami és Greta

A 14 éves Péteri Tami Greta Thunberg könyvéről

Amikor először a kezembe vettem ezt a könyvet, feltettem magamban a kérdést:

Ki is valójában Greta Thunberg?

Ő az a 17 éves lány, akit már szinte mindenki ismer a világon. Ő az, aki a 2018-ban kezdett iskolasztrájkjával elindította a Fridays for Future mozgalmat. Ő az, akinek felszólalásai felkeltették az emberek figyelmét, és akinek rengetegen tudnak az elmúlt másfél évben kapott kitüntetéseiről, de még többen a betegségéről, amelynek köszönhető, hogy ennyire kitartó egy témával kapcsolatban. Igen, ő Greta Thunberg.

Az emberek nagyon sok dolgot viszont nem tudnak az életéről, felszólalásai hátteréről, arról, min ment keresztül abban az időben, amikor egyetlen idegenhez sem mert szólni, nemhogy 10 000-hez, ahogyan most, 3-4 évvel később, méghozzá azért, mert mindenáron meg szeretné óvni a Földet, a családját, és szeretne jövőt magának. De amit a legkevésbé tudunk, amit lehet, hogy ő sem tud, az az, hogy mi a titka?

Greta

Greta? És akkor mi van?

1992-ben a Rio de Janeiró-i Környezet és Fejlődés Világkonferencia legutolsó napján egy 12 éves kislány beszélt, és arra kérte a döntéshozókat, hogy döntéseikkel őrizzék meg a Föld jövőjét és a természet sokszínűségét. Severn Cullis-Suzuki azért szólalt fel, hogy szabadon kimehessen a tiszta levegőre, vagy sétálhasson az erdőben, akkor is, amikor már felnő, és lehetőleg ugyanezt átélhessék majd a gyermekei is.

Ismerős? Vagy elfelejtették? Nem csodálnám. Vajon Greta Thunberget is el fogják felejteni? Nem hiszem.

Hanzély Márton írása a 2019. szeptember 26-án jelent meg.

 

Rengetegen felszólaltak már a „Világ” előtt, bizonyították a tényeket, próbálták elhitetni a többi emberrel, hogy az emberiség valóban bajban van. Rájuk nem hallgatott senki. Pont ez történt egy fiatal lánnyal, Severn Cullis-Suzukival 1992-ben, aki 12 évesen felszólalt az ENSZ Rio de Janeiro-i Föld-csúcsán, de nem figyeltek rá. Ezzel szemben Gretának jelenleg 10.1 millió követője van az Instagramon. Facebookon 2.8 millió ember kedveli.

Lehet, hogy Greta azért ilyen népszerű, mert az emberek most már a saját bőrükön érzik a klímaválság jelenlétét? Lehet, hogy azért ennyire megosztó a személye, mert mindenki tudja, hogy dolga van azzal, amit mond? Habár én még csak 14 éves vagyok, már magam is látom, milyen kiszámíthatatlan az időjárás. Mindenki tudja, hogy már nem vagyunk képesek úrrá lenni a hatalmas mennyiségű szemét fölött, amellyel teledobáljuk Földet. Mindenki érzékeli, hogy a nagyvárosokban elviselhetetlen lett a levegő minősége.

A válság már itt van. Folyton folyvást itt zajlik körülöttünk a legkülönbözőbb formákban. A reggeliző asztalnál, az iskolák folyosóin, az utcákon, a házakban és a lakásokban. Az ablak előtti fákban, a hajunkat borzoló szélben” (7.oldal).

Greta valami különleges hatással van az emberekre. Ki tudja miért, egyre nagyobb lett a felé irányuló figyelem. Emiatt persze sok gyűlölője is lett. Sokan úgy gondolják, hogy áll valaki a háta mögött, aki irányítja őt, és előre leírja a szövegeit, amelyeket Greta felolvas az előadásokon. Mások szerint a svéd kormány szócsöve, de akadnak olyanok is, akik egy elkényeztetett kislánynak tartják, aki a szülei megvalósítatlan álmait éli, ugyanis az anyukája, Malena Ernman mindig is világhírre vágyott. Ha az ember elolvassa az Ég a házunk című könyvet, amit tulajdonképpen a családja írt, akkor megtudhatja mindennek a hátterét, Greta megváltozásának folyamatát.

Olvashatunk a család boldog pillanatairól, a nehéz életszakaszairól, de vicces és komoly beszélgetéseikről is. A könyv első fejezetében a család első éveit, majd Greta betegségét ismerjük meg. Arról olvasunk, mi mindenen mentek keresztül azokban a nehéz években. Gretának ugyanis nagyon nagy segítségre volt szüksége, hogy túlélje az evészavarait és a többi problémáit. Sokáig az orvosok sem tudtak segíteni neki. Később meg kellett küzdeniük Greta húgának, Beatának nehézségeivel is. A második és a harmadik fejezet az éghajlatváltozásról szól.

Olvashatunk a szén-dioxid kibocsátás következményeiről, a fosszilis tüzelőanyagokról, az üvegházhatásról, az állatok kihalásáról és még érdekesebbnél érdekesebb témákról, melyeknek köszönhetően a könyv rengeteg érzelmet vált ki az olvasóból. Családi programjaikon és történeteiken keresztül érezhetjük át az éghajlatváltozás jelenlétét. A negyedik fejezetben pedig megtudjuk, hogyan kezdte el Greta az „iskolasztrájk a klímáért” nevű mozgalmát, követhetjük az első sztrájkjától egészen addig, míg több mint 2000 ember tüntetett vele a választások napján, és azt is megtudhatjuk, miként kezelték azt a sok gyűlölködőt, akik még ürüléket is képesek voltak küldeni neki postán.

A könyv nagy hatással volt rám. Rengeteg új dolgot tanultam meg, azóta más szemmel nézem a világot. Voltak részek, amelyek megráztak, de sok remény is kelt bennem olvasás közben. Eddig azt hittem, hogy már nem lehet megmenteni a Földet. Az emberiség pár évtizeden belül kihal, és ez ellen nem tehetünk semmit. De most, hogy elolvastam ezt a könyvet, rájöttem, hogy igenis van remény, csak nem ölbe tett kézzel kellene várni, hogy magától megoldódjon minden.

A fogyasztói társadalom nem fogadja el, hogy az előrehaladás néha egy-egy hátralépéssel jár, mert csak az előrelépés számít” -

olvashatjuk a könyvben. Szerintem Greta célja az, hogy megtanuljuk a válságot válságként kezelni. Ha most nem kezeljük úgy, akkor 10 év múlva már valószínűleg késő lesz bármit is tenni.

Tami

Péteri Tamara

A Szegedi Waldorf Iskola 8.osztályos tanulója, 14 éves. Tervei szerint az állatokkal és a környezetvédelemmel szeretne felnőttként is foglalkozni.

Eddig tartott a könyvajánlóm, de ki kell egészítenem egy szomorú aktualitással: Ma 2020. március 20-át írunk. Egy hete önkéntes karanténban vagyunk családommal. Bent ülünk a házban, és rettegünk, hogy a koronavírus nehogy megfertőzzön minket és szeretteinket. Ha eddig sikerült volna valamilyen szinten csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ha többet foglalkoztunk volna a környezetvédelemmel, ha hallgattunk volna a tudósokra és Gretára, akkor most lehet, hogy ez a járvány nem terjedne ilyen sebességgel.

A felgyorsult túlfogyasztói társadalmunk, az elképesztő pazarlás, az indokolatlan repkedések össze-vissza a világban biztosan segítik a járvány ilyen mértékű terjedését. A Föld durván gyógyítja önmagát, mert mi durván tettük tönkre.

Önkéntes karanténban vagyunk, és minden este látjuk az új fertőzöttek és az új halálesetek számát. A Föld hőmérséklete exponenciálisan nő. Egy 14 éves számára nehéz felfogni, mit jelent az exponenciális növekedés. Önkéntes karanténban vagyunk és a szüleim az új halálesetek számán keresztül magyarázzák nekem, mit jelent az exponenciális növekedés. Négy hónap alatt, amióta először észlelték ezt a járványt Kínában, olyan eredményt értünk el a környezetszennyezés csökkentésében, amelyet még öt nemzetközi egyezmény sem tudott volna kivívni. Leálltak a repülők, nem járnak annyit az autók motorjai, nemzetközi gyárak zártak be… A szén-dioxid kibocsátás a negyedére csökkent Kínában. Ez a helyzet, ami most van, nagyon sokat fog változtatni a Földön. Az is lehet, hogy az emberek magukhoz térnek, és valami megindul pozitív irányban, és sikerül megmenteni az emberiséget.

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata és Malena Ernman (Corvina Kiadó, 2019). A könyv az Írók Boltjából megrendelhető.