Mi tudjuk ki tette fel a legjobb kérdést a külügyminiszternek Koppenhágában

Mi tudjuk ki tette fel a legjobb kérdést a külügyminiszternek Koppenhágában

2016. 06. 07., k - 11:50
0 hozzászólás

Magyar diákok helyeztek ki táblákat a külügyminiszter dániai előadása előtt, majd egyikük egy kérdést tett fel a menekült kérdéssel és a stadionokkal kapcsolatban, amit a közönség meg is tapsolt, de érdemi válasz nem érkezett rá. Az ügynek nagy sajtóvisszhangja lett. Egészen véletlenül a kérdést feltevő Demény Ferenccel alig egy hónapja készítettünk beszélgetést a Dániában induló start up vállalkozásával kapcsolatban. Az esettel kapcsolatban most újra megkerestük és egy rövid interjúban kiderítettük mi is történt pontosan.

Üzenet

DRÓT: Miért éreztétek úgy, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter előadásán ki kell raknotok a Kétfarkú Kutyapárt kampányát idéző plakátokat? (Forrás 444.hu)

Demény Fefe Ferenc: Én nem vettem részt a plakátok kihelyezésében. Azt gondolom egy jól feltett kérdésnek – még ha nem is válaszolnak rá – nagyobb hatása van, mint egy kihelyezett, személytelen táblának.

DRÓT: Kérdésedben összehasonlítottad a menekültekre nem költött pénzt a stadionokra költött pénzzel. Pontosan mik is az arányok? Miért fontos ez szerinted?

Demény Fefe Ferenc: Szijjártó Péter a BBC Hard Talk nevezetű műsorban „nonsense”-nek nevezte a kvótát és azt mondta: „It is physically impossible to take those refugees in”. Kérdésem arra irányult, hogy miért is lehetetlen ez a feladat. Egy kis kutatómunka után ezekre az adatokra bukkantam:

1: Magyarország 2020-ig 215 milliárd forintot költ/költött/fog költeni–közpénzből - stadionok építésére. (Forrás 444.hu és bővebben Átlátszó)

2: „Napi 4300 forint egy menekült ellátásának költsége a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint.” (Forrás vs.hu)

3: Értesülésem szerint 1300 menekültet kellene befogadnia Magyarországnak a kvóta szerint.

Az egyenlet tehát így néz ki: 1300 (menekült) * 4300 (HUF/nap) * 1460 (napok száma 2020-ig)= 8.161.400.000 HUF.

Ennyibe kerülne a kvóta által elvárt menekültek betelepítése az elkövetkezendő 4 évre ami pontosan a 3,7%-a annak az összegnek amit a kormány – ugyan ebben az időintervallumban stadionokra költ.

Arra már nem is tértem ki, hogy Magyarországon rengeteg elhagyatott orosz laktanya van, amelybe el lehetne helyezni ezeket az embereket.

A kérdés talán jobban támadta a folyamatos hazudozást mint a menekült kérdést...

DRÓT: Mindezek után meg kell kérdeznünk, hogy kinek a „bérence" vagy? (Bocs, ez nagyon demagóg, de akár hiszed, akár nem itt ezen a szinten mennek most a dolgok...)

Demény Fefe Ferenc: Ezt a kérdést vissza kell utasítsam. Senkinek sem voltam, vagyok, vagy leszek a bérence. Soha! Véleményem szerint kevés olyan ember van aki kulturáltan fel tud, fel akar, vagy fel mer tenni egy ilyen jellegű kérdést, egy ilyen pozícióban lévő embernek.

Nekem nincsen mitől félnem, nem kell féltenem például az állásomat azért mert ilyet kérdezek...

És természetesen érdekelt a válasz, amit még mindig várok Szijjártó úrtól – hiszen nem sikerült megválaszolnia az eseményen.

DRÓT: Elhangzott, hogy miközben Szijjártó Koppenhágában beszél percenként négy fiatal hagyja el Magyarországot, vagy minimum két orvos. Szerinted ez reális? Tényleg?

Demény Fefe Ferenc: A kérdés megválaszolásához szintén matematikát kell használnom. Ha percenként 4 diák hagyná el az országot az azt jelentené hogy 1 év alatt 2,1 millióan mennének el Magyarországról, ami egyértelműen nem reális. Az tény, hogy rengeteg diák és orvos hagyja el az országot, de nem percenként Ez egy valótlan állítás volt, lehetséges hogy a táblák készítői megpróbálták minél jobban lemásolni a kormány plakátjait...

DRÓT: Mégis nagyon sok diák és fiatal van külföldön, mint például te is. Szerinted mi lesz ennek a következménye?

 

Demény Fefe Ferenc: Őszintén? Nem tudom... Én abban reménykedem, hogy vannak olyan diákok akik különböző dolgokat tapasztalnak és tanulnak külföldön, majd – ahogy én is tervezem – visszamennek Magyarországra és jobbá teszik az országot.

DRÓT: Milyennek látszik Dániából Magyarország és politikája ma?

Demény Fefe Ferenc: Szerintem mindegy hogy honnan nézzük Magyarország politikáját, mindenhonnan elszomorító. Véleményem szerint egyik – jelenleg jelenlévő – párt sem képes rendbe hozni az országot. Természetesen én nem vagyok politikus, lehet hogy a véleményem nem helyt álló.

DRÓT: Szerinted mi lenne a megoldás?

Demény Fefe Ferenc: Egy külső erő kell, friss arcokkal, friss tapasztalatokkal és nézőpontokkal. Ahogy azt előző beszélgetésünkben említettem már Magyarország egy csiszolatlan gyémánt. Kell egy csapat/párt ami végre nem letör belőle egy-egy darabot, hanem csiszolgatja és vigyáz rá.