Mit tenne a világ legalázatosabb elnöke a menekültekkel?

Mit tenne a világ legalázatosabb elnöke a menekültekkel?

2015. 09. 16., sze - 17:06
0 hozzászólás

Akinek van füle a hallásra, bizonyára tudja, mi a helyzet Magyarországon a menekültekkel kapcsolatban, és nyilván megvan a saját véleménye a politikusokról, a rendőrökről, a menekültekről, az önkéntesekről, kinek-kinek a motivációjáról. Amennyiben egy kicsit félrerakjuk a félelmet, prekoncepciókat, ami sokakat elfoghat a 'menekült' vagy 'migráns' esetleg a 'határzár' vagy a 'kényszerintézkedések' szavak hallatán, akkor közben megfigyelhetjük, mit csinál egy olyan ember, akinek van tekintélye, hatalma, lehetősége és embersége. Még ha nem is Európában van az az ember. A volt uruguayi elnök, José Mujica hozzállásáról olvashattok a DRÓTon.

A Ferenc pápával vetekedően humánus és szerény életmódú volt1 uruguayi elnök, José Mujica - aki havi fizetése jó részének jótékonysági célra felajánlásával kiérdemelte a "világ legalázatosabb elnöke" címet -

felajánlotta, hogy száz, a szíriai polgárháborúból menekülő gyermeknek biztosít új otthont.

Közel kétmillió ember hagyja el Szíriát, s próbál menedéket találni Európában, Törökországban, Libanonban, Jordániában, de sokaknak reménytelen a helyzete. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR folyamatosan próbálja elhelyezni a segítségkérőket. Pontos számok olvashatók bárhol, akár a mic.com vagy a yahoo hírek oldalán, bár nekünk bizonyára nem új az ijesztő létszámú, rémült és tanácstalan embertömeg. 

Az uruguayi elnök felajánlása természetesen nem akarja elszakítani szüleiktől, családjuktól a menekülteket

- ez a létszám tehát többszörösére nőhet, ha a szülőket, testvéreket, rokonokat is beleszámoljuk, az uruguayi kormány azonban minden bizonnyal belekalkulálta ezt. 

Mihelyt várhatóan már szeptember folyamán átér az első csoport menekült gyermek a közel-keleti táborokból, az elnök nyári pihenőjén lesznek elhelyezve - folyópartra néző, lankás legelőkkel övezett helyen. 

Mujica hetekkel ezelőtt megtette ezt a felajánlást, konzultálni szándékozván az uruguayi néppel, az előkészületeket azonban már elkezdte. Sokan aggódnak amiatt, hogy Uruguay saját szegény sorsú gyermekei ezzel háttérbe szorulnak, mások azzal vádolják az elnököt, hogy a Nobel béke-díjra tör.  

A nyolcvan éves elnök eközben hagyja, hogy ki-ki gondoljon, amit szeretne, és közben megy a maga feje után, egy cseppet csak hozzátesz a tengerhez.

 

Források MiC és Yahoo.

Az uruguayi alkotmány értelmében az elnök legfeljebb egy teljes cikluson keresztül maradhat hivatalban, így Mujicát - 2010-től 2015-ig tartó egy teljes ciklusa után - márciusában párttársa, Tabaré Vázquez váltotta, miután 2014 novemberében megnyerte az elnökválasztást Luis Alberto Lacalle Pou konzervatív jelölttel szemben. (Wiki)