MMA lóvéval kitömve + NKA lenyúlva = művészet letudva. Coki.

MMA lóvéval kitömve + NKA lenyúlva = művészet letudva. Coki.

2015. 11. 11., sze - 16:43
0 hozzászólás

Én tudom, hogy minden művészeti kérdés a legjobb helyen van Fekete Györgynél. Tudom, hogy mindent tud, tudom, hogy – akárcsak Orbán Viktor – mindenhez ért. Főleg a művészethez.

Múlt héten elvállaltam, hogy az Echo televízióban két kérdés kapcsán reménytelen kísérletet teszek az értelmes közbeszéd megteremtésére. Hülyeség volt, de próbálkozik az ember. Úgy hívtak be, mint a DRÓT a főszerkesztője, ahol „más vélemény is megjelenik”. Két téma volt a „menekült-kérdés”, és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) térnyerése „az idén hétmilliárd forintot kiosztó” Nemzeti Kulturális Alapban (NKA). Ahogy Vári György megírta a Népszabadságban: „Kétharmados többségbe kerülhet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a kormány az idén hétmilliárd forintot kiosztó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) minden pénzosztó testületében. Az NKA lényegét jelentő szakmai önállóság végérvényesen megszűnhet, az Orbán-kormány terve szerint Fekete Györgyék nélkül aligha lehet majd állami támogatást szerezni művészeti projektekre.” 

Sajnos csak az első témára jutott idő, az MMA-ra nem (a műsort itt lehet megnézni az archívumból). Pedig nagyon szívesen elmondtam volna ott is, amit végül – bármilyen kellemetlen is –, itt kell, hogy megírjak. Mégpedig, hogy

sajnálom szegény Fekete Gyuri bácsit, mert ennyi biztosan kevés lesz. 

Én tudom, hogy minden művészeti kérdés a legjobb helyen van Fekete Györgynél. Tudom, hogy mindent tud, tudom, hogy – akárcsak Orbán Viktor – mindenhez ért. Főleg a művészethez.

De félre az iróniát, mert állítólag azt csak egy bizonyos intelligencia szint felett lehet csak megérteni, 

és valódi célszemélye e bejegyzésnek Fekete György, aki ugyan okos, remekül tud pénzt gründolni, magát mindenki felett állónak hiszi, de nem hiszem, hogy igazán intelligens. Intelligens ember ugyanis ilyet nem tesz. Nem lesz báb egy másik báb kezében. És hogy értsétek jól, intelligens ember nem cseszik ki saját hazájával. Nem einstandolja az összes lóvét egyedül magának, amit arra lehetne fordítani, hogy legyen kortárs, magyar művészet, irodalom, zene, sorolhatnám... 

Mi történik most? Gulyás Márton hangosan tiltakozik, aztán elhajtják. Nyílt vitáról szó sem lehet. A szakmai szervezeteket pedig „aggodalommal tölti el” az átalakítást.

Levelet írnak, amiben  úgy látják, „hogy a Nemzeti Kulturális Alapot, különösen a kuratóriumi delegálási rendszert érintő változások éppen az intézmény eddigi függetlenségét veszélyeztethetik, miközben az nem szorul ilyen jellegű reformokra”. – tette közzé a Magyar Nemzet.  Az a helyzet, hogy maga

az MMA az, amely a magyar művészek függetlenségét, ha úgy tetszik: szabadságát veszélyezteti. Mindenki, aki benne van ezt támogatja. Mindenki.

Nem kellett volna eljutni eddig. Egyetlen ember, Fekete György be tudta szorítani az összes szakmai szervezetet, az egész magyar művészeti életet. 

Nem lett volna szabad ezt megengedni, de ki mer szembeszállni vele, ha a félelem az úr? Egyre több egzisztencia függ tőle, az adófizetők pénzéből fizetik le a szakmát. Úgy is lehet erre tekinteni, hogy nem más ez, mint legalizált megvesztegetés. Talán valami koncot, néhány pozíciót kapnak még a szakmai szervezetek is ezután a levél után, de az MMA ott lesz most már mindig a fejük felett, élén Fekete Györggyel. Akarom mondani Orbán Viktorral. Sajnos az akadémia tagjairól nyugodtan lemondhatunk, hiszen ők már belesimultak ebbe az egészbe. Jó lenne, ha néhányan felállnának, de nem fognak. Viszont 

az NKA-ban lévő szakmai szervezetek most válhatnak végképp súlytalanná, most dönthetnek, hogy asszisztálnak-e a hatalom játékához. 

Sikerül az NKA-t valamennyire független és szakmai szervezetnek megtartani? Vajon tényleg teljesen az volt-e eddig egyáltalán? Már három évvel ezelőtt is erre kérdeztem rá.

Mégis majdnem mindegy mi történik. Az igazán nagy művek így is meg fognak születni, csak legfeljebb nem most fognak megjelenni, hanem majd húsz év múlva juthatnak el a közönséghez vagy kis kiadókon keresztül, a neten, esetleg szamizdatban. De még ez se biztos. Megint lesz unalmas támogatott művészet, talán lesz a tűrt, és lesz a támogatások elapasztásával halálra ítélt tiltott. 

Így ólálkodik vissza a zsarnokság és szűnik meg a szakmaiság. 

Merjük megkérdezni, hogy ki áll mindezek mögött és mondjuk ki, hogy Orbán Viktor, aki a hatalmat megszerezte, és ma tulajdonképpen bármit megtehet. Pontosan tudja, hogy két igazán veszélyes dolog van a modern társadalomban hatalmára nézvést. 

A tudomány és a művészet. 

A tudomány sakk-mattba került hazánkban már réges-rég az egyetemek, és a Magyar Tudományos Akadémia kiszolgáltatottságával. Aki tudós, nem csatlós, és volt lehetősége: lelépett. 

A művészetet régóta kóstolgatják. Orbán Viktor és Fekete György kedvenc szerzője írja valahol, hogy a kegyetlenségek és a bűn a hatalom és a stabilitás fenntartásának szükséges eszközei. Ez nem Rejtő, hanem Machiavelli. 

Fekete György azt hiszi, hogy ő lehet a művészet Orbán Viktorja. Téved. Őt is, mint mindenkit, aki tagja maradt némi pénzecskéért az MMA-nak, bábként használja Orbán Viktor, méghozzá arra, hogy az amúgy is széttöredezett és mára súlytalan magyar művészet világát megossza és tematizálja, saját rendszerét pedig legalizálja.

A mi pénzünkből. 

És ez részben sikerül is neki. 

A társadalom pedig értetlenkedve nézi, hogy

mi a baja ezeknek a művészeknek, ha ennyi lóvét kapnak? 

Az, hogy nem kapnak. Az egész hazugság. Hazugság a Magyar Művészeti Akadémia, és bár benne van a nevében, hogy művészeti, csak éppen a művészethez semmi köze. Mivel tudományos tevékenységet nem igazán folytat, akadémiának is elég különös nevezni. 

A képlet ilyen egyszerű: MMA lóvéval kitömve + NKA lenyúlva = művészet letudva. Coki. Meg lehet ezt akadályozni? Néhány magyar művészen kívül, pár szakmai szervezeten felül ez már alig érdekel valakit.

Szerencsére azonban az igazi művészetet nem lehet központilag irányítani. Az igazi művészek nem ülnek füstparipára.

Mi szabadok maradunk. 

És ti?