Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

2018. 04. 03., k - 09:51
0 hozzászólás

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg. Add tovább.

Juci

DRÓT: Elmész szavazni?

Kiss Judit ÁgnesMindenképpen.

DRÓT: Miért fontos vagy nem fontos számodra a szavazás?

Kiss Judit ÁgnesEz a közvetlen felelősségem. Ezzel fejezem ki a véleményemet, és ez jogosít fel arra, hogy a következő négy évben is kifejezzem más formákban.

DRÓT: Milyennek látod a mai magyar politikai életet?

Kiss Judit ÁgnesSzégyenteljesnek és szánalmasnak. Manipuláció, egyoldalú tájékoztatás, karaktergyilkolás, hazugságok sulykolása, míg igazságnak nem hiszi az ember.

Taszít, hogy a másként gondolkodó embert ostoba birkának, ilyen-olyan bérencnek, hazaárulónak lehet és divat nevezni.

Nincs bizalmi és erkölcsi minimum, és úgy tűnik, még sokáig nem is lesz.

DRÓT: Szerinted milyen befolyása van a magyar kulturális életre a politikának? (És fordítva: van-e befolyása a kultúrának a politikára?)

Kiss Judit Ágnes: Akié a pénz, azé a kultúra. Amikor valaki politikai alapon definiálja, hogy mi a művészet, rossz emlékeket ébreszt.

Évtizedek óta jól működő írószervezetek munkáját lehetetlenítette el a kormány azzal, hogy hatalmas összeget adott egy most alapított szervezetnek, amely látványosan nem szakmai alapon működik.

A pénznek hatalmas a vonzása, nem tudom elítélni azokat, akik előbb-utóbb elkezdik kiszolgálni érte a hatalmat. Sajnos a kultúrának egyre kevesebb a befolyása a politikára. Egy politikai alapon székébe ültetett színházigazgató szájából hallottam: amíg a miniszterelnök egy focista, sosem lesz becsülete a kultúrának.

DRÓT: Milyen Magyarországot szeretnél 2018. április 8-a után?

Kiss Judit Ágnes: Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek.

Kiss Judit Ágnes író, költő , öt verseskötete és két regénye jelent meg eddig.