A feltöltött képekre vonatkozó javaslatok

A feltöltött képekre vonatkozó javaslatok

Mint minden portálon, így a DRÓT esetében is fontos tényező a vizualitás, azaz hogy a szöveges tartalmak megfelelő, szép és jó minőségű képi elemekkel jelenjenek meg. Az alábbiakban pár hasznos információt adunk meg arra, hogy az alkotásod ne csak belbecsében, hanem külcsínében is megfelelő legyen. 

Saját képpel illusztrálnék, mire figyeljek?

A saját képek a legjobbak, ugyanakkor nem mindenki profi fotográfus éppen emiatt előfordul, hogy a képek minőségükben rosszabbak.

Az amatőr képek esetében a leggyakoribb hibák, hogy 

 • rosszak a kompozíciók,
 • kicsi a kép mérete,
 • rosszak a színek, és/vagy túl sötét/világos a kép,
 • bele van égetve szöveg (pl. a fényképezőgép dátumot égetett rá, vagy te tetted oda a monogramodat vagy ami még rosszabb, te illesztettél rá más szöveget.),
 • teljesen jellegtelen emiatt pedig felesleges is használni.

Az, hogy technikailag mi a rossz kép, remekül összefoglalja a pixabay.com közösségi képkeresőrendszer a saját súgójában, mindenképpen érdemes a példákat megtekinteni, már csak azért is, mert a DRÓT-on is 90%-ban ugyanezek a minőségi elvárások vannak már.

Nagyon egyszerű eszközökkel készíthetsz magadnak szép képet, ehhez elegendő egy képszerkesztő szoftvert (Adobe PhotoShop, Corel PhotoPaint, de használhatsz ingyenes GIMP-et, sőt ingyenes online eszközöket is.) A legtöbb amatőr képhez elég ha 

 • kivágod belőle a lényeget
 • használod az automatikus szín és/vagy tónus egyensúly beállítást a képen, ekkor azonnal megfelelő fényességű lesz
 • használj HDR filtert, vagy szaturálj, ha túlságosan fakó a kép 
 • semmiképpen se tölts fel szöveget tartalmazó képet, amibe beletartozik minden nyers plakát és könyvborító is!

Példa egy HDR filterre
Balra egy "amatőr' felvétel látható, míg jobbra annak egy minimális átdolgozása (hdr, perspektíva korrekció és enyhe peremárnyékolás)
Helyes képkezelés
Példa egy interjún készült képsorról. A baloldali képek a régi "amatőr felvételek", míg a jobboldalon ugyanezek HDR filterezéssel korrigált változatai.

Miért ne használj nyers promóciós anyagot előnézeti képnek?

Egy-egy promóciós anyag, vagy információs anyag, jellege miatt sok szöveget tartalmaz. Ez a honlap képkezelési eljárása miatt automatikusan töredezhetnek, a rendszer ugyanis vágja a képeket (az előző is ezt tette), éppen amiatt az égetett szöveges képek esetében a szövegek (mobil, tablet stb.) nézetenként vagy jobbról, vagy balról, vagy fentről, vagy lentről, vagy mindenhonnan vágva lesznek, ami a szövegek töredékes megjelenését okozza a képen, ezáltal pedig súlyos esztétikai romlást okozva az összképben.

Képkezelés
Példa egy hibás képkezelésre, ami a régi oldalon is visszatérő probléma volt, az újon azonban vizuális katasztrófát okozhat.

Az alábbi példán egy a régi oldalról átkerült égetett kép problémája immáron az új megjelenésben látható. A piros jelölések jelzik, hogy mi a probléma, ha esetleg nem lenne egyértelmű :)

Példa a hibás képkezelésre
Egy másik példa a képre égetett szövegek problémájával kapcsolatban, immár az új felületen, az első képen kiolvashatatlan a képen lévő üzenete. A másik képen egy feleslegesen ráégetett logó okoz vizuális torzulást.

Amennyiben nem áll rendelkezésre az adott eseményt, rendezvényt stb. megfelelő képpel helyettesíteni, akkor szerkeszteni érdemes magát a promóanyagot. Egy plakát, poszter, könyvborító megfelelő kontextusba helyezhető. Az alábbi kép egy sima falra ragasztott plakát, amit a rendszer már nem vág meg, mert nagy perem áll rendelkezésre, sőt a kép információtartalma is megmarad. Ezekben ún. MockUp-ok fognak segíteni amiről alább lesz szó. 

Helyes képkezelés
Példa egy helyes képkezelésre

Miért ne használj sima könyvborítót előnézeti képnek?

A könyvek borítója részben a fent már említett okok miatt sem megfelelőek a cikk előnézeti képének. A címbe, szerzőbe stb. a rendszer belevághat. Ezen felül a könyvborítók álló/portré képek, míg a weben alapvetően fekvő/landscape képeket használunk.

Egy könyvről két féle esetben lehet jó képet csinálni. 

 1. Lefotózod szép megvilágítással
 2. MockUp-ot használsz.

Mi az ideális képfelbontás amire előkészíthetem magam a képemet?

A rendszer automatikusan megvágja és méretezi a képeket, megeshet azonban, hogy fontos a kép minden részlete és az alkotó nem akarja a vágásokat egy automatára bízni. Ilyen esetben előre beállított képméretben érdemes feltölteni a képet, így az az oldalon zömében csak átméretezve fog visszaköszönni. 

Javasolt képfelbontás: 1230x680 pixel. Ez a Facebook megosztásokban is pont így fog megjelenni, hiszen ez egy standard Facebook OpenGraph képarány.

Képkezelés: vágás
A baloldali cicás kép egy sima landscape arányú fotó. Ilyen esetben a rendszer általában megfelelően vág, hiszen legfeljebb a peremekről "csippenti" le a felesleget. A jobboldali kép egy portrait képarány. Ilyenkor nem a legmegfelelőbb a rendszerre bízni a vágást és javasolt a manuális (fent említett) képelőkészítés.

Fontos! Állóképeket is feltölthetsz, de semmiképpen az első kép legyen!

Mi a MockUp és hogyan használhatom én is?

A MockUp egy makett, ahol egy előre elkészített sablonra illeszthetők dolgok, esetünkben poszterek, plakátok, könyvborítók, úgy hogy élethűnek tűnjenek. A Photoshop/Photopaint stb köszönhetően pár kattintással egy könyvborító életre kelhet olvasás közben, az asztalon fekve stb.

Az alábbi képen egy egyszerű sablonra húzható mockup látható. Nem tökéletes, de lényegesen szebb képet mutat, mint egy darabjaira hullott borító a címlapon.

Példa egy mockupra
Példa egy mockupra

A fenti kép mockupját Adobe Illustrator formában itt, CorelDraw formátumban pedig itt tölthetitek le. További mockupokat a Freepik.com oldalán keresve találhattok.

Honnan szerezzek képeket ha nincs semmim?

A legtöbb tartalom egyszerűen illusztrálható a megfelelő kép kiválasztásával. Ha nem saját képet használsz, figyelj arra, hogy a kép használata szerzői jogot ne sértsen, éppen emiatt érdemes ún. CC0, free képeket használni, amire több ismert adatbázist is ajánlani tudunk. A kedvencünk a Pixabay.com, de nagyon jó képek vannak az Unsplash.com oldalán, valamint a már említett Freepik.com oldalán is. A Pixabay kifejezetten webes környezetre optimalizált képeket ad, az Unsplash és a Freepik nyomdakész anyagokat is ingyenesen biztosít.

Antitálentum vagyok képekkel kapcsolatban, most mi lesz? Segítség!!!

Semmi. Ne tölts fel képet a tartalomhoz, ebben az esetben egy szürke Drót plakát jelenik meg automatikusan! Az is jobb, mint a rossz kép, ráadásul mi majd kiegészítjük a postot később.

Hogyan vihetek fel képeket a bejegyzésemhez?

Egy cikkhez 3 formában lehet képeket beilleszteni:

 1. Címlapképként 
 2. Szövegbe ágyazva
 3. Galériaként mellékelve

1. Címlapkép (vagy kisgaléria)

A címlapkép mezőbe általában 1 képet szokás feltölteni, ha teheted te is tégy így. Előfordul azonban hogy egy-egy tartalomhoz még van pár fotó, amit nem ártana mellékelni. A címlapkép mezőbe maximum hat kép csatolható, amelyek egy kisgalériába rendeződve jelennek meg a cikk tetején, az alábbiak szerint:

Példa a kisgalériára
Példa a kisgalériára

A kisgaléria képei lapozhatóak. Minden feltöltött kép címmezőjébe külön is írhatsz megjegyzést, ebben az esetben a lapozás során szöveges leírást is láthat az olvasó. A cikkek zömében elegendő ez a képi opció és a további lehetőségekkel foglalkozni sem kell.

2. Szövegbe ágyazott képek, videók (csak szerkesztői jogosultság esetén elérhető!)

Előfordulhat, egy-egy nagyobb esszé, vagy más tanulmány-jellegű alkotás esetében, hogy bizonyos képek elválaszthatatlanok a szövegtől. 

A szövegkörnyezetbe képet, videót, sőt egyéb dokumentumot az alábbi formában tehetsz:

1. lépés: miután minden szöveg felkerült, azt pedig szépen beszerkeszteted (címsorokkal, idézetekkel stb.), a body szövegtörzsét állítsd át az Alap HTML-ről, Teljes HTML nézetre. Ekkor az eszköztáradban újabb szerkesztési lehetőségek jelennek meg, többek között a médiaelemek beszúrási lehetősége is.

2. lépés: töltsd fel a képet értelem szerint, vagy keresd ki, ha már korábban feltöltötted.

3. lépés: illeszd be a tartalmat. A kép címét pontosan add meg (ha személy(ek) van(nak) rajta, írd be a nevét (nevüket), hogy más szerkesztők is megtalálják és használják ha szükségük van rá.

Kép
Szövegbeszúrás

Mint ahogy a felugró ablakon is látni fogod, ugyanezzel a módszerrel videókat és egyéb dokumentumokat is beilleszthetsz a szövegtörzsbe, a folyamat ugyanaz. 

3. Nagygaléria

Vannak tartalmak, pl. egy kiálítás, egy képes riport stb. ahol a cikk rengeteg képet tartalmazhat. Ha egy tartalom több mint 6 képet fog tartalmazni, akkor mindenképpen a Nagygaléria mezőbe kell a képeket beilleszteni. Az itt lévő képek a cikk alján fognak megjelenni.

Példa a nagygaléria megjelenésére
Példa a nagygaléria megjelenésére