Kína

TOP 10 a DRÓTon: 1. A modern Kína költészete a DRÓTon
Viczenti Mátyás a modern Kína kortárs költészetét bemutató sorozata hiánypótló és egyedi, amelyben versek fordítása mellett, a költők életét és a költészetük kontextusát, nyelvi sajátosságát is megismerhetik olvasóink.
Mivel a DRÓT központi célja a művészeteken és az irodalmon keresztül a világ…
A legelső kortárs kínai költőnő | A modern Kína költészete V.
Miért tartom fontosnak Shu Ting-et annyira, hogy a sok név közül a maroknyi válogatott költő közé soroljam?
A válasz pofonegyszerű: mert az egyik első, ha nem a legelső kortárs kínai költőnő.
- Viczenti Mátyás esszéivel és fordításaival a modern Kína költészetét mutatja be a DRÓTon. Add tovább!
Festői alkonyat | A modern Kína költészete IV.
Egy költő, aki festő is egyben, a kínai költészet hobója, a napraforgók szerelmese, perifériára szorult értelmiségi egy társadalomban, amely a kommunizmus legmélyebb gödréből gondolkodás nélkül fejest ugrott a kapitalizmusba – ez Mang Ke, egy igazi túlélő.
Viczenti Mátyás esszéivel és fordításaival…
A kifejezésmód szabadsága: Beidao | A modern Kína költészete III.
„A nyelvet fokozatosan az uralmuk alá vonták a hivatalnokok és a kormány. Ez nagyon ijesztő. Az embereknek nincs módjuk arra, hogy szabadon fejezzék ki magukat.”
Válasz 回答. Egyetlen szó, ami Kínában milliók számára szinonima azzal a névvel, aki a verset írta: 北岛, azaz Beidao, melynek jelentése…
Egy nemzedék - A modern Kína költészete II.
Méltatlan dolog lenne, ha nem 顾城 Gu Chenggel folytatnám a kortárs kínai költészet ismertetését. - Gu Cheng kínai költő történetét és verseit ismerhetitek meg Viczenti Mátyás modern kínai költészetet bemutató sorozatának második részéből a DRÓTon.
Higgy a jövőben... - A modern Kína költészete I.
Guo Lusheng  郭路生 kínai költő történetét és verseit ismerhetitek meg Viczenti Mátyás modern kínai költészetet bemutató sorozatának első részéből a DRÓTon.
Felhőkarcolótól tengerpartig | Kínából Kínáról
A kínai gondolkodás szerint az a táj tud meghatározó illetve szép lenni, ahol 有山有水, azaz ahol van hegy és van víz is (mellesleg a kínaiak ezért is szeretik annyira Budapestet, mert kicsiben ugyan, de itt is megvan mindkét feltétel). - Viczenti Mátyás útleírása és fotói Kínáról Kínából.
A három test kincse | A világhírű kínai sci-fi háttere
A két leggyakoribb jelző mostanság az íróval és életművével kapcsolatosan az, hogy „Liu Cixin a kínai Arthur C. Clarke, illetve hogy „Liu Cixin a Háromtest-probléma című könyvével a világszínvonalra emelte a kínai sci-fit”. A kritikák nagy része elsüti valamelyik szlogent a kettő közül, de a…
Ne felejtsük el Henri Michaux-ot!
Ha van olyan, hogy „modern”, hogy „európai”, hogy „szürrealizmus”, ezen szavak tiszta és jó, helyes és mély értelmében, akkor az leginkább az, amit Henri Michaux képviselt. A 2017-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg magyarul Ecuador című útinaplója, amelyet igazi lassú olvasmányként forgattam, és…
Szabdalt üresség - Henri Michaux nyomán
Kínát egyszerre érte a Nyugat nyüzsgő érzékisége, és saját történetének ősi, távoli szava. Ekkor érkezett oda Henri Michaux. - Viczenti Mátyás esszéje a kínai kalligráfia és Henri Michaux kapcsolatáról...
Lin Shü Don Quijotéje
Lin Shü neve valószínűleg ismeretlen Önök előtt, pedig már szerepelnie kellene minden irodalomtörténeti kézikönyvben. - állítja Mikaël Gómez Guthart, aki írását Párizsból küldte a DRÓT olvasóinak.