TeNeBiSzi ékes világa - Tillmann J. A. ékszerekről

TeNeBiSzi ékes világa - Tillmann J. A. ékszerekről

2015. 11. 21., szo - 15:58
0 hozzászólás

„Az ember ínséglény. Csupaszon születik. Nincs se páncélja, se héja, se háza, ami a hátára nőtt volna. Nincsenek színes tollai, továbbá színjátszó pikkelyeknek is híján van." - mondta Tillmann J. A. Tengely Nóra, Neuzer Zsófia, Biró Zsófi, Szilágyi Sapi ékszer kiállításának megnyitóján a MONO art & design Galériában. A kiállítást most a megnyitó beszéd közlésével és néhány kiálított ékszerről készített fotóval ajánljuk a DRÓTon.

Az ember ínséglény. Csupaszon születik. Nincs se páncélja, se héja, se háza, ami a hátára nőtt volna. Nincsenek színes tollai, továbbá színjátszó pikkelyeknek is híján van. Jószerivel a bőre alapszínén túl színei sincsenek, ha eltekintünk a szemektől, az ajkaktól és a kevéske szőrzettől. 

Az élővilág viszont tobzódik a színekben, nem kevésbé a formákban. Az állatok és növények ezerféle alakzatban és árnyalatban mutatkoznak, hol harsány kontrasztokban, hol harmonikus színegyüttesekben. Ezért érthető az mély, archaikus vágy, hogy az ember valamiképpen a testére függessze, tekerje, szúrja, kösse, vagy vonja ezt a bőséget. 

Tengely Nóra alkotása (Fotó: Piti Marcell)

Ha pedig az egészet nem tudja, legalább némely részét – a képeit, a jelképeit, a színeit, anyagi hordozóit – ezért kúsznak a fonatokból, nemes vagy kevésbé nemes fémekből készített kígyók a nyakakba, függeszkednek csillámló gyümölcsök a fülekbe, tűződnek irizáló tollak a hajkoronákba. 

És ezért kerülnek olvasztott ércből alakított liánok a karok, a csuklók és az ujjak köré, ahogy mindenféle anyagból alakított tárgyak a fejekre, a lábakra, a testekre... 

Tillmann J. A. 

Elhangzott a Tenebiszi – Tengely Nóra // Neuzer Zsófia // Biró Zsófi // Szilágyi Sapi – kiállításának megnyitóján, MONO art & design Galéria 2015.11. 13. 

---------------------------------

"Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később újabb oszlopokra bukkantak Tenebiszin, melyek rejtélyes módon a gondolatokat ékszerek formájában tárgyiasítják, s jelet sugároznak a Mono art & design felé. E hívószó hatására különleges földi expedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kiknek szólhat az üzenet."

Tengely Nóra alkotása (Fotó: Baptiste Coulon)

Installáló művészek:

Biró Zsófi // Neuzer Zsófia // Szilágyi Sapi // Tengely Nóra

A kiállítás az Ékszerek Éjszakája Budapest hivatalos eseménye.  

Az Ékszerek Éjszakája kapcsán, péntek este 19:00-22:00, illetve szombaton egész nap 10-20%-os kedvezménnyel tudtok hozzájutni kedvenc ékszereitekhez a MONO art & design-ban.

Az installáció megtekinthető:

2015. november 23-ig

Helyszín:

MONO art & design

Kossuth Lajos u. 12., Budapest, 1053