A tíz legjobb dolog 2019-ben a DRÓTon

A tíz legjobb dolog 2019-ben a DRÓTon

2019. 12. 27., p - 13:30
0 hozzászólás

Mi volt a tíz legjobb dolog a DRÓTon 2019-ben? Mit olvastatok a legtöbben? Mit olvastatok kevesen, holott megérdemelte volna figyelmeteket? Mi minden történt velünk az elmúlt évben?

Drót

10. Az új DRÓT tovább újul

A DRÓT-közösség legnagyobb feladata 2019-ben az volt, hogy megújítsuk a honlapunkat, alkalmazkodva az olvasói szokásokhoz, hogy most már kétszer annyian nézik oldalunkat telefonról, mint asztali gépről. Régi honlapunk már alkalmatlan volt erre, ezért a spanyolországi SciArt cég segítségével 2019 áprilisában elkezdtük a DRÓT átprogramozását, amely még ma is tart. Öt évnyi anyagot kell átpakolnunk - nagyrészt manuálisan az új felületre, amihez számos önkéntes olvasónk segítségét kaptuk. Köszönjük nekik is és a SciArt csapatának a hathatós segítséget. Remélhetőleg új felületünk és a régi cikkeinket tartalmazó teljes adatbázisunk 2020 márciusára véglegesen elkészül.
Köszönjük az Olvasóink türelmét a végleges új DRÓT elkészüléséig. Az ezzel kapcsolatos videónkat itt tudjátok megnézni a DRÓT facebook oldalán.

9. Kortárs irodalom és művészet a DRÓTon

A DRÓTon mindig is fontos missziónknak tartottuk a kortárs irodalom és művészet terjesztését és népszerűsítését a digitális térben, különösen a kevésbé ismert, kevésbé kanonizált, fiatal szerzők műveit szeretjük kiemelni. 2019-ben olvashattatok verseket, novellákat és esszéket - a teljesség igénye nélkül -, Schell Gergely, Farkas Arnold Levente, Gyeviki Hajnal Csillag, Tung, Kovács Smit Edit, Mező Mihály, Palotás Zsuzsi, Harmadik Balogh Gyula, Baranyai Levente és Bíró Zsófia tollából lapunkon.

8. Weöres Sándor a DRÓTon

A legolvasottabb írásaink között vannak a Weöres Sándorról szóló anyagaink, mint például a Weöres Sándor titkos világai vagy A teljesség felé kínai kiadásához írott előszó, vagy a Hamvas Bélával való barátságáról szóló esszénk Különösen nagy sikere volt Az ismeretlen Weöres Sándorról szóló esszénknek, amit itt olvashattok.
De felhívtuk a figyelmetek egy fantasztikus kisfilmre is, amiben Weöres Sándor pécsi emlékeiről beszélt.

7. Szepes Mária a DRÓTon

Óriási érdeklődés kísérte a Juhász Anna szervezte beszélgetést, amelynek címe Alchymia - Szepes Mária és Hamvas Béla barátságának története volt, s amit itt nézhettek meg a DRÓTon.

A legtöbbet kattintott és hivatkozott írásunk lett a Halál nincs, avagy Szepes Mária és az örök élet titka című esszénk.
Alighanem csak egy Szibilla tudná megmondani, hogy miért éppen ez.

6. Hamvas Béla a DRÓTon

Hamvas Béla recepciójával, műveivel évek óta kiemelten foglalkoztunk a DRÓTon. 2019-ben is közöltünk esszéket és előadásokat a témában, s ezek igen népszerűek voltak olvasóink körében. Most csak a három legutóbbi esszét emelnénk ki: 2019 őszén jelent meg a DRÓTon: Hamvas Béla és a kereszténység . 2019 nyarán a Hamvas Béla és a bor című esszé és hangfelvétel és 2019 tavaszán a Hamvas és a zene, avagy esszé a harmadik fülről
Főszerkesztőnk, 2019-ben két kiadást is megélt esszékötetét, amelyben 26 esszét olvashattok Hamvas Béláról itt tudjátok megrendelni az Írók Boltjából.

5. A HEGYMÁSZÓ fotói és naplója a DRÓTon

Vainel Gergely Gyula fotókiállítása a nyáron volt a Ráday utcában. A hegymászó fotói a természet fenségességét és csodálatosságát mutatják meg. Gyula egy sorozatban közli a DRÓTon különböző mászásain készült fotóit, s mellette igen egyedi naplójegyzeteibe is beleolvashattok. A DRÓTon eddig öt rész jelent meg ‘a hegymászó naplójából’:

4. DRÓT-estek a MrSale Caféban

2018-ban nyílt meg a Weiner utcában a MrSale öltönyüzlet kávézója, ahol számos DRÓT-estet tartottunk az elmúlt évben.
Legutóbb pedig Terék Annával volt közös felolvasóestünk.

Az interneten a legnépszerűbb MrSale estünk az volt, amikor múltról és jelenről, lelkiségről és hitről, hajléktalanokról és menekültekről és különösen arról, hogy akkor most tulajdonképpen miben is élünk mi itt Magyarországon beszélgettünk Iványi Gábor lelkésszel, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével beszélgettünk 2019. március 27-én. Ezt itt tudjátok megnézni lapunkon.

3. CSILLAGSZÁLLÓ a DRÓTon

A Csillagszálló negyedéves, nyomtatott irodalmi és kulturális utcalapot nagyon sok okból tartjuk jónak és fontosnak, 2019-ben velük is folytattuk együttműködésünket. Ott voltunk és részt vettünk a TÁJ tematikájú lapszám megjelenésénél részleteket közöltünk a lapszámból, mint például a fantasztikus Bubla Éva interjút
vagy a Képregény lapszám bemutatója után közöltük Aleksandar Zograffal egy beszélgetést.

2. Erdei Költők a DRÓTon

Az Erdei Költők (és olvasóik) egy évtizede minden évben találkoznak kint, a természetben és saját verseket olvasnak fel a szabad ég alatt. Olyan költők kapcsolódtak a kezdeményezéshez a világ minden pontjáról, akiknek fontos a természet, a környezetvédelem, a szabadság. Verseiket anyanyelvükön olvassák fel, majd pedig angol vagy horvát fordításban. 2019-ben tartották a IX. Erdei Költők találkozót a horvátországi Grožnjan városa melletti erdőben.

A DRÓTon Balogi Virág válogatásában és fordításában az Erdei Költőktől olvashattatok néhány verset.

A magyar mikrovilágból való kitekintést annyira fontosnak tartjuk, hogy nem véletlenül emeltük az Erdei Költőket a DRÓT 2019-es TOP 10 anyagai közé, s még akkor is, ha verset sokkal kevesebben olvasnak, mi azért teszünk most még egy próbát veletek és figyelmetekbe ajánljuk ezeket a szövegeket.

Bemutatjuk az Erdei Költőket V. | Slobodan Nikolić versei
Bemutatjuk az Erdei Költőket IV. | Christian Sinicco
Bemutatjuk az Erdei Költőket III. | Ivor Popović versei
Bemutatjuk az Erdei Költőket II. | Mirko Božić versei
Bemutatjuk az Erdei Költőket I. | Maja Klarić versei

+ 1 írás a Csillagszálló TÁJ számából, ami mindent megmagyaráz, avagy Kik azok az Erdei Költők? - interjú Maja Klarićcal

1. A modern Kína költészete a DRÓTon

Viczenti Mátyás a modern Kína kortárs költészetét bemutató sorozata hiánypótló és egyedi, amelyben versek fordítása mellett, a költők életét és a költészetük kontextusát, nyelvi sajátosságát is megismerhetik olvasóink.

Mivel a DRÓT központi célja a művészeteken és az irodalmon keresztül a világ megismerése és jobbá tétele ezért ez a sorozat az, amit 2019-es évben a legjobbnak tartunk lapunkon.

Aki nem olvasta eddig mindet, annak most itt vannak sorrendben a címek és a linkek, tessék bepótolni...