Újra megnyílt a Zsennyei Alkotóház

Újra megnyílt a Zsennyei Alkotóház

2014. 12. 30., k - 08:40
0 hozzászólás

„Talán egy napon lesz majd saját házam, lakásom. Akkor majd meghívom minden angol barátom egy hónapra, töltsenek velem egy kis időt a szőlők és erdők között Magyarországon." - írta 1914-ben, az egyik utolsó levelében Békássy Ferenc. 2014 végén átadták a megújult Zsennyei Alkotóházat, ahol a költő született és aminek kertjében nyugszik. A DRÓTon a hír mellett, most Békássy utolsó zsennyei levelét is olvashatjátok.

Zsennyei Alkotóház

Zsennyei Alkotóház

A 24. órában sikerült megmenteni a Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastélyt, amely a jövőben alkotóművészek pihenő- és alkotóhelyeként, különböző művészeti ágak képviselőinek találkozóhelyeként szolgál – hangsúlyozta Hornyák Tibor, az MTI közleményében.

A Zsennyei Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött a Nemzeti Kulturális Alap 120 millió forintos támogatásával. A rekonstrukciót további 80 millió forinttal segítette a Miniszterelnökség, saját forrásaiból pedig 80 millió forintot fordított a célra a MANK.

A 400 éves épület az alapoktól a tetőig, az erdei úttól a kerítésig megújult, 12 szobát alakítottak ki benne, melyeket magyar festőkről neveztek el.

Hornyák Tibor kiemelte: az épület új tetőt kapott, a homlokzatot pedig vízállóvá tették. Elkészült egy komolyzenei próbákra alkalmas zeneterem is felső világítóablakokkal és hangszigetelt ajtóval.

Az épület teljes renoválása mellett felújították a 16 hektáros ősparkot is. A 20 éve alig gondozott parkból mintegy 300 köbméter elburjánzott cserjét és korhadt, életveszélyes fát vágtak ki.

Hornyák Tibor elmondta: az alkotóművészek 2015. január végétől vehetik birtokukba az alkotóházat a Magyar Mecénás Program (MMP) keretében, amelyhez eddig mintegy négyezer művész és 20 társadalmi szervezet csatlakozott. Az ügyvezető igazgató utalt arra is, hogy a munka nem ért véget, további alkotóházak, művésztelepek rekonstrukcióját tervezik. Példaként említette a hédervári és a kecskeméti alkotóházakat.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott köszöntőbeszédében elmondta: a kastély híres személyiségek – Békássy Ferenc író, költő, Bezerédj György tanácsos, Veszprém megye főjegyzője – szülőháza és otthona volt. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy Vas megye területén több műemlék is felújításra vár.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára utalt arra, hogy Zsennyén több művész is lakik, így a felújított kastély és az azt benépesítő alkotók jól illeszkednek a falu szellemiségéhez.

Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora második otthonának nevezte a Zsennyei Alkotóházat, ahol minden művészeti ág képviselője megfordult az elmúlt ötven év során: képző- és iparművészek, írók, zeneszerzők, fotósok és filmesek is.

A felújított alkotóház ünnepélyes megnyitóját a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny résztvevőinek rövid koncertje zárta, Borka Ráhel (cselló), Kéringer Dávid (szaxofon) és Szűts Apor (zongora) fellépésével.

Békássy Ferenc utolsó - Noel Oliviernek - Zsennyéről írott levele

Drága Noel,

Butaság volt azt mondanom, hogy már nem írok neked többet – legalábbis én így gondolom, de kérlek, írd meg feltétlenül, ha megkönnyebbülnél attól, ha nem írnék: nekem már úgysem számít igazán.      (Nem, kérlek, folytasd csak)

Rövid leszek – az érdekel, mi van a fejedben. Vagy túl sokat kérek? Hidd el, nem fogsz a „lelkembe gázolni” csak úgy: én nem vagyok angol! Gondoltál arra valaha is, hogy jobb lett volna, nem ha sosem találkozunk? nemVagy inkább azt gondoltad, nekem olyan jó volt, hogy szerelmes voltam beléd, pedig rettentően szenvedtem miatta, szóval nem, nem a humánumról van szóhumánusabb lett volna, ha nem vagyok beléd szerelmes? Vagy szerinted mégis szerethetlek, csak téged ne zavarjalak ezzel össze? Egyszer azt mondtad, még a Bedalesben x-nek – talán Dorothynak – aki éppen magunkra akart hagyni, mert úgy érezte az lenne a tapintatos, hogy: „mi” (azaz te és én) „már eléggé felnőttek vagyunk” arra célozván, hogy maradjon csak. Még mindig így gondolod, mármint, hogy nema koponyacsontok és a nyirokrendszer előbbrevaló?  a legtöbb ember esetében igenÉs, hogy táborozáskor elérhetik a zenitet az emberi kapcsolatok? Téged olyan sokan szeretnek/imádnak/tisztelnek,stb., jobb szeretnéd, ha nem nemtennék, vagy inkább az tetszik, ha az én érzéseimhez képest úgy tesznek, mintha nem így lenne, és közben titokban mégis folytatják? Vagy igen,mert te furcsán viselkedtélcsak nekem szólt az egész, hogy féltékenykedjem a többiekre?

Gondolom az történt, hogy te mást akartál tőlem, én meg jól elrontottam az egészet a saját igényeimmel; arra gondolok itt (amit abban a levélben írtál, amiben közölted, hogy látni sem akarsz többé), amikor azt mondtad, hogy az ismeretségünkben a beszélgetések tetszenek neked a legjobban, és hogy miért ne folytathatnánk azokat levelezésben.

Most már viszont úgy látom, hogy tényleg elvesztettem a fonalat, biztosan van valami, amire még nem kérdeztem rá, amiből mindent megérthetnék. Ha nem nagy dolog, kérlek, válaszolj, írd meg mit gondolsz, mintha csak valami pszichológiai tanulmányt írnál.

Amikor elhagytam Angliát, láttam, hogy vannak, akik még nálam is szerencsétlenebbek. Nekem nem fájt annyira, az operáció altatásban történt, és most itt lábadozom teljesen egyedül, leszámítva a mamát és a testvéreimet, de rajtuk kívül senkim sincs már a világon. 

Hamarosan eljön az O.B. találkozó ideje, úgy érzem, nem lennék képes elmenni, de azért nagyon jó volna. Azután jön a sátorozások ideje, meg ilyesmi – persze, nem úgy értem, hogy az nem jó, az az egyik legjobb dolog a világon.

Talán egy napon lesz majd saját házam, lakásom. Akkor majd meghívom minden angol barátom egy hónapra, töltsenek velem egy kis időt a szőlők és erdők között Magyarországon. Téged is szeretettel látlak, a többiekkel együtt.

Tartok tőle, hogy rajtad és Bryn-en kívül nem tudtam elköszönni senkitől, idejét sem tudom már, hogy mikor találkoztam Daphne-val utoljára; vajon ki lehet ebből jönni azzal, hogy azt mondom, bárcsak másképp sült volna el ez az egész? 

Kérlek írj! Kérlek! És főleg azt írd meg, miket gondoltál rólam (!!)

maradok a te 

Békássy F-d

Kis Sennye   Rum Vas v.m.

1914. július

Megjelent: Békássy Ferenc szerelmes levelei. Fordította Balogi Virág. Szerkesztette Gömöri György és Weiner Sennyey Tibor. Budapest-Zsennye. Kiadta az Aranymadár Alapítvány. 2013. 136. o.