Vogon versek versenye

Vogon versek versenye

2017. 07. 09., v - 16:34
0 hozzászólás

Rossz költő vagy? Azt csak hiszed! Próbáld ki tudsz-e igazán rossz verset írni. 

 

.

A DRÓT alkotópályázatot ír ki vogon-versek megírására

A legjobb vogon-verset lapunk főszerkesztője felolvassa az Magyar Kétfarkú Kutyapárt által, 2017 augusztus 19-én szervezett Felcsúti Űrállomás avatóján.

A többiből válogatást jelentetünk meg a DRÓTon.

 

Beküldési határidő 2017. augusztus 11.

Cím: [email protected]

A tárgymezőbe kéretik beírni: "VOGON"

 

A versek vogonságát elbírálja a Közép-Galaktikus Művészet-Manipuláló Tanács, az Intergalaktikus és Kárpát-medencei Vogonképző oktatói, az Azgót Írószövetség, az Azgót Költők Új Takonykoszorús Nagymestere: Förtelmes Berregh (személyesen!), és a DRÓT alkotó szerkesztői.

Fődíj a vers elhangzása, közlése és reménybeli túlélésének dicsősége a részünkről.

Minden pályázó egy (legfeljebb kettő) vogon-verssel pályázhat, amelyek nem haladhatják meg az Óda a Kis Csomó Zöld Dagadékhoz, Melyet A Hónom Alatt Leltem Egy Nyári Reggelen című poéma hosszúságát, de legalább el kell érniük Prostatikus Vogon Jeltz költeményének színvonaltalanságát.

Nagyon nagyra értékeljük - de nem kötelező -, ha a költemények nyomokban utalnak arra a magasztos pillanatra, amit a felcsúti űrállomás felavatása és az űrhajósok kilövése jelent hazánk és nemzetünk számára. 

Mi az a vogon költészet?

A vogon költészet a vogonok, egy képzeletbeli faj költészete, mely a Douglas Adams által írt Galaxis útikalauz stopposoknak című rádiójátékában, 5 részes regénytrilógiájában, továbbá mozifilmben és televíziós sorozatban is szerepel.

Jellemzői az Útikalauz szerint:

„Magától értetődik, hogy a Vogon költészet a harmadik legrosszabb a világegyetemben. A második legrosszabb Kria Azgótjaié. Amikor az Azgót Költők Nagymestere, Dagályos Morrogh előadta Óda a Kis Csomó Zöld Dagadékhoz, Melyet A Hónom Alatt Leltem Egy Nyári Reggelen című poémáját, a hallgatóságból négyen a helyszínen kimúltak belső vérzés következtében, és a Közép-Galaktikus Művészet-Manipuláló Tanács elnöke is csak úgy menekült meg, hogy lerágta a saját lábát. Morrogh mint jelentették, »csalódottan értesült« a költemény fogadtatásáról, és Kedvenc Fürdőszobai Gargarizálásaim című, tizenkét kötetes eposzának felolvasására készült, amikor is a saját vastagbele elkeseredett gesztusra szánta el magát az élet és a civilizáció védelmében. Egyenesen keresztülszökkent Morrogh nyakán, és kiszorította agyából a szuszt. A világ legrosszabb költészete megsemmisült alkotójával, a redbridge-i Paul Neil Milne Johnstone-nal együtt amikor a Föld bolygó megsemmisült. A Vogon költészet ezekhez képest enyhe.”

A vogon költészetet hallgatni megfelel egy inkvizíciós vallatásnak, mint azt Arthur Dent és Ford Prefect tapasztalta, amikor a vogon kapitány versét kellett meghallgatniuk azelőtt, hogy kidobták őket a zsilipkapun át a világűrbe.

Részlet:

Ó, pirsönő morgolosta

Vizelevényeid mint a

többözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély.

Huss, fohászom száll feléd

kedvelátos zümmögényem!

Abroncskodón körbesarj suhogó pettyeleveddel,

mert szétmarcangolom takonybibircsókjaidat

pacagánycsökömmel, meglásd!

–– Prostatikus Vogon Jeltz, vogon tisztviselő verse

A Galaxis útikalauz stopposoknak-művekben egy vogon vers hangzik el. Egy második Neil Gaiman Don't Panic: The Official Hitchhiker's Guide to the Galaxy Companion című könyvének mellékletében még egy olvasható, a következő a második rádiójátékban, majd a negyedik a regénysorozat Eoin Colfer által írt Ja, és még valami... című hatodik részében.